13.11.2018 London

London i Brisel dogovorili se o nacrtu sporazuma o Bregzitu

London i Brisel dogovorili se o nacrtu sporazuma o Bregzitu Foto: Beta / AP
Evropski i britanski pregovarači danas su se dogovorili o nacrtu sporazuma o budućim odnosima dve strane posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU), ali tekst treba još da bude odobren na političkom nivou u Londonu i Briselu, prenela je agencija Frans pres.

Britanska premijerka Tereza Mej zakazala je za sutra posle podne sednicu vlade na kojoj će biti razmotren tekst. Ministri su večeras pojedinačno pozvani u sedište vlade da pročitaju nacrt sporazuma.

U Briselu će sutra biti održan sastanak ambasadora 27 zemalja EU.

Irska televizija RTE je sa svoje strane javila da će takođe sutra biti sednica irske vlade.

Francuska ministarka za evropska pitanja Natali Loazo je rekla da želi detaljno da razmotri tekst.

Detalji nacrta sporazuma još nisu obelodanjeni, a najveće interesovanje medija je rešavanje pitanja granice između Irske, članice EU, i britanske pokrajine Severne Irske.

Pozivajući se na izvore bliske pregovorima, irski mediji su preneli da su se London i Brisel verovatno dogovorili o uvođenju mehanizma "mreže bezbednosti" (Backstop) kojim se izbegava tvrda granica između Irske i Severne Irske.

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson i jedan od predvodnika kampanje za Bregzit izjavio je za Bi Bi Si (BBC) da je nacrt sporazuma neprihatljiv i dodao da će glasati protiv njegovog usvajanja.

Pristalice Bregzita inače strahuju da bi sporazumom Velika Britanija učinila ustupke EU i nastavila da se "povinuje evropskim propisima još godinama".

Finansijska tržišta su odmah reagovala posle vesti o sporazumu. Britanska funta je večaras skočila na 1,3007 dolara u odnosu na 1,2849 u ponedeljak uveče.

Foto: Beta / AP

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side