Britanska vlada: Građani i privrednici nisu spremni na Bregzit bez sporazuma
11.09.2019 London

Britanska vlada: Građani i privrednici nisu spremni na Bregzit bez sporazuma

Britanska vlada: Građani i privrednici nisu spremni na Bregzit bez sporazuma Foto: Beta, AP
Britanska vlada ocenjuje da građani i privrednici u Velikoj Britaniji nisu spremni za napuštanje Evropske unije bez sporazuma. To se konstatuje u dokumentu od 2. avgusta koji je objavljen danas na zahtev poslanika britanskog parlamenta, i u kome se detaljno iznose razmatranja najgorih scenarija u slučaju da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma.

Vlada u tom dokumentu navodi se da će "spremnost javnosti i biznismena za izlazak bez sporazuma ostati na niskom nivou" uoči planiranog datuma izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Bregzit je planiran za 31. oktobar.

Po proceni vlade broj kamiona koji prolazi kroz kanal Lamanš pao bi između 40 i 60 posto istog dana, a problemi bi mogli da traju tri meseca.

U dokumentu se takođe navodi da će se u najgorem slučaju "ponuda određene vrste sveže hrane smanjiti" i da će cene porasti.

Dokument je objavljen nakon što su to zatražili poslanici u britanskom Parlamentu.

To je još jedna faza u sukobu vlade i parlamenta koji je danas intenziviran odlukom škotskog suda da je odluka o suspenziji rada britanskog parlamenta pred Bregzt pokušaj izbegavanja demokratskog nadzora i najavom britanske vlade fda će se žaliti na tu odluku.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side