Britanska vlada će objaviti pismo EU s garancijama o sporazumu o Bregzitu
14.01.2019 | 12:11h ► 12:25h London

Britanska vlada će objaviti pismo EU s garancijama o sporazumu o Bregzitu

Britanska vlada će objaviti pismo EU s garancijama o sporazumu o Bregzitu Foto: Beta / AP
Britanska vlada će danas objaviti pismo EU s "uveravanjima" oko sporazuma o Bregzitu, rekao je portparol premijerke Tereze Mej.

To je pokušaj premijerke da uveri britanske poslanike da ne odbace taj sporazum na sutrašnjem ključnom glasanju.

Pismo koje sadrži "uveravanja" predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera treba uskoro da bude objavljeno da bi dalo poslanicima vremena da prouče ta uveravanja, rekao je novinarima portparol vlade.

Radi se o poslednjem pokušaju premijerke da izbegne debakl na glasanju o tom nepopularnom sporazumu.

Tereza Mej tvrdi da bi poraz sporazuma otvorio put poslanicima pristalicama EU da blokiraju Bregzit, što bi imalo "katastrofalne" posledice po veru Britanaca u demokratiju. Na referendumu o članstvu u EU 2016. godine, 52 odsto od izašlih britanskih birača se opredelilo za napuštanje Unije.

 

Mej traži podršku za sporazum o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej će danas, uoči glasanja, saopštiti poslanicima da je dobila dodatna uveravanja o sporazumu s EU o Bregzitu, u poslednjem pokušaju da izbegne debakl na glasanju o tom nepopularnom sporazumu.

Mej tvrdi da bi poraz sporazuma otvorio put poslanicima pristalicama EU da blokiraju Bregzit, što bi imalo "katastrofalne" posledice po veru Britanaca u demokratiju.

Na referendumu o članstvu u EU 2016. godine, 52 odsto izašlih birača se opredelilo za napuštanje Unije.

U obraćanju u fabrici u Stouku, Mej će, kako se navodi u unapred objavljenim delovima govora, reći da bi "vera naroda u demokratski proces i političare pretrpela katastrofalnu štetu" ako sporazum bude odbijen a Bregzit napušten.

"Svi imamo dužnost da primenimo rezultat referenduma", navodi se u govoru.

London i Brisel su u novembru teškom mukom došli do dogovora ali je on zapeo u britanskom parlamentu. Mej je u decembru odložila glasanje o sporazumu da bi izbegla ubedljiv poraz ali nema mnogo naznaka da mu je podrška od tad porasla.

Nekoliko poslanika koji su se najpre protivili je promenilo stranu i zauzelo se za sporazum, ali oni su i dalje u manjini u odnosu na one rešene da glasaju protiv.

Premijerkin poraz na glasanju bi bacio planove za Bregzit u haos, samo par nedelja pre izlaska iz EU 29. marta.

Bez sporazuma, Veliku Britaniju čeka nagli prekid odnosa s EU, za šta ekonomisti upozoravaju da bi nanelo ozbiljan udarac britanskoj ekonomiji i dovelo do haosa na britanskim granicama, aerodromima i lukama.

Ukoliko sporazum sutra ne prođe, Mej ima rok do narednog ponedeljka da pred parlament iznese novi predlog. Ona je do sada odbijala da špekuliše o eventualnom "planu B".

Neki poslanici razmatraju načine da iskoriste parlamentarnu proceduru da bi oduzeli vladi kontrolu nad procesom Bregzita i da bi poslanici prostom većinom mogli da naznače novi plan za izlazak iz EU.

Međutim, budući da u parlamentu ne postoji većina ni za jednu od alternativa, sve je izvesnija mogućnost da London zatraži odlaganje istupanja iz EU dok političari ne dođu do novog plana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side