Britanska policija tvrdi da je premijerov savetnik napravio manji prekršaj propisa o izolaciji
28.05.2020 Beograd

Britanska policija tvrdi da je premijerov savetnik napravio manji prekršaj propisa o izolaciji

Britanska policija tvrdi da je premijerov savetnik napravio manji prekršaj propisa o izolaciji Foto: AP/Matt Dunham
Britanska policija saopštila je danas da je Dominik Kamings, savetnik premijera Borisa Džonsona, verovatno prekršio propise putovanjem iz svoje kuće za vreme mera izolacije zbog koronavirusa ali da oni neće pokretati dalje postupke protiv njega.


Kamings je priznao da je vozio 400 kilometara do imanja svojih roditelja u Daramu, severoistočnoj Engleskoj, i da je kasnije imao još jednu vožnju do jednog grada gde se nalazi zamak, udaljenog 50 kilometara.

Policija u Daramu navela je da druga vožnja do mesta Barnard Kasl, gde se nalazi istoimeni zamak možda prestavljala "manji prekršaj" propisa o izolaciji, koji bi mogao zaslužuje intervenciju policije da je uhvaćen u tom činu. Policja je navela da nema nameru da preduzima nikakvu akciju retroaktivno.

Premijer Boris Džonson odupire se pozivima da otpusti Kamingsa zbog navodnog kršenja restrikcija koje je vlada uvela ostatku zemlje.

Kamings je pre tri dana pred novinarima branio svoje ponašanje, rekao je da je otputovao do imanja roditelja gde živi i njegova sestra sa porodicom i gde postoji odvojena kuća za njega. On je tamo otišao, kako je rekao, da osigura da ima neko da brine o njegovom četvorogodišnjem sinu kada su i on i supruga, oboje zaraženi koronavirusom, počeli da se osećaju loše zbog bolesti.

On je rekao da se odvezao do mesta mesta gde je zamak da proveri da li mu je vid, pogođen bolešću, dovoljno dobar da može da krene na dug put nazad u London.

Njegovo objašnjenje nije ublažilo gnev mnogih Britanaca koji su trpeli dva meseca izolacije i odvojenosti od svojih bližnjih za vreme pandemije i koji smatraju da se tu radi o duplim standardima.

Džonson je ostao uz svog savetnika. Kancelarija premijera saopštila je da je policija jasno rekla da neće preduzeti nikakvu akciju protiv Kamingsa oko njegove samoizolacije, da odlazak u Daram nije predstavljao kršenje propisa, i da premijer smatra taj slučaj zatvorenim.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side