Britanska policija od danas ima šira ovlašćenja za otkrivanje špijuna
13.08.2020 London

Britanska policija od danas ima šira ovlašćenja za otkrivanje špijuna

Britanska policija od danas ima šira ovlašćenja za otkrivanje špijuna Foto: Beta/AP/Dominic Lipinski/PA
Britanski policajci od danas imaju proširena ovlašćenja za kontrolu identiteta i hapšenje osumnjičenih za "neprijateljske strane aktivnosti", a ta mera je doneta kao odgovor na napad nervnim agensom novičokom u Solsberiju 2018. godine kada je London taj napad pripisao Moskvi.

Posebno obučeni policijski službenici će moći da preduzimaju odgovarajuće mere za afere povezane sa špijunažom i stranim mešanjem. Te mere su predviđene zakonom protiv terorizma i za bezbednosnost granica.

"U Velikoj Britaniji raste pretnja od neprijateljskih stranih aktivnosti", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine pronađeni u besvesnom stanju na jednoj klupi u Solsberiju. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici pošto su otrovani.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je odbacila te optužbe.

Afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane, i Rusije s druge strane, a i jedna i druga strana su proterale veliki broj diplomata.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side