Britanska kraljica se rukovala sa bivšim vođom IRE
27.06.2012 Belfast

Britanska kraljica se rukovala sa bivšim vođom IRE

Britanska kraljica se rukovala sa bivšim vođom IRE
Britanska kraljica Elizabeta danas se prvi put rukovala sa bivšim komandantom Irske republikanske armije (IRA) Martinom Mekginisom, čime je podvučena crta ispod sukoba koji je odneo na hiljade života vojnika i civila, među kojima je bio i jedan njen rođak.

Susret sa Mekginisom, koji je sada zamenik premijera Severne Irske, upriličen je 14 godina pošto je IRA okončala rat protiv britanske kontrole nad tom teritorijom, i predstavlja poslednju veliku prekretnicu u mirovnom procesu čiji se uspeh proučava širom sveta.

Kraljica je razgovarala sa Mekginisom iza zatvorenih vrata u jednom pozorištu u predgrađu Belfasta, a sastanak je obezbeđivalo nekoliko stotina policajaca, navodi Rojters.

Neki irski disidenti i žrtve IRA su bili protiv pomirenja, ali velika većina političara u Severnoj Irskoj je podržala prvi susret kraljice sa jednim od lidera IRA ili njenog bivšeg političkog krila Šin Fejna.

"Današnji događaj je veliki i to u izvesnom smislu predstavlja konačno rukovanje", rekao je bivši državni sekretar za Severnu Irsku (2001-2002) DŽon Rid.

"Ovo je veoma značajan korak na svim nivoima, ali predstavlja samo još jedan korak u jednom dugotrajnom procesu. Za potpuno pomirenje u Severnoj Irskoj i u Irskoj potrebno je da prođu generacije", dodao je on.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side