Britanija upozorava da će carine sa EU biti neizbežne
10.02.2020 London

Britanija upozorava da će carine sa EU biti neizbežne

Britanija upozorava da će carine sa EU biti neizbežne Foto: Pixabay
Britanska vlada upozorila je danas kompanije koje izvoze u Evropsku uniju da treba da se pripreme, posle prelaznog perioda posle izlaska Britanije iz Unije, na to da je "neizbežno" vraćanje carinskih kontrola na granicama.

London planira pnovo da uvede kontrole za uzvoz robe poreklom iz EU na granicama posle prelaznog perioda koji se završava 31. decembra, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Velika Britanija će od 2021. biti "izvan jedinstvenog tržišta i carinske unije i treba da bude spremna za carinske procedure i kontrole koje neizbežno slede", rekao je Majkl Gouv, jedan od ministara u vladi premijera Borisa Džonsona.

Britanija se obavezala da će primjenjivati pravila Unije tokom prelaznog perioda od 11 meseci do kraja godine posle zvaničnog izlaska iz EU 31. januara. U tom periodu dve strane treba da postignu dogovor o budućim odnosima, posebno trgovinskim.

Uvoz i izvoz iz EU neće imati preferencijalni tretman već će biti potvrgnut istim kontrolama kao za robu iz ostatka sveta, dodao je Gouv.

On je dodao da EU takođe vrši kontrole robe koja ulazi na njenu teritoriju.

Ekonomisti većinom predviđaju vrlo negativan uticaj na britansku privrednu aktivnost ukoliko se izlazak iz EU ne završi zadovoljavajućim sporazumom o slobodnoj trgovini, i bude de fakto takozvani tvrdi Bregzit, bez sporazuma.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side