Britanija šalje EU poslednju ponudu za sporazum o Bregzitu
02.10.2019 Mančester

Britanija šalje EU poslednju ponudu za sporazum o Bregzitu

Britanija šalje EU poslednju ponudu za sporazum o Bregzitu Foto: Beta/AP/Kirsty Wigglesworth
Britanski premijer Boris Džonson poslaće danas, kako je rekao, "poslednju ponudu" za sporazum o Bregzitu Evropskoj uniji iz koje Britanija treba da izađe za manje od mesec dana.


Džonson je rekao da je predlog "fer i razumni kompromis". Međutim verovatno će naići na skepticizam vođa EU koji sumnjaju da Velika Britanija ima primenljiv plan da se izbegnu granične kontrole između članice EU Irske i britanske Severne Irske, prenosi AP.

Britanska vlada saopštila je da će predlozi biti poslati Briselu danas posle završetka godišnje konferencije Konzervativne partije u Mančesteru. Džonson je rekao da će odustati od pregovora ako EU odbije da razmatra britanski predlog.

Britanski list Telegraf piše da će Džonson danas obelodaniti svoj radikalni novi plan za Bregzit sa dve granice, prema kome bi Severna Irska ostala u posebnom odnosu sa Evropskom unijom do 2025.

Prema planu, čije su glavne crte poslate glavnim EU gradovima juče, Britanija će prihvatiti da je potrebna regulatorna granica između Velike Britanije i Severne Irske u Irskom moru na četiri godine, i carinske provere između Severne Irske i Republike Irske, piše britanski list.

Prema Telegrafu novi plan predlaže da Severna Irska ostane u regulatornoj zoni sa EU za hranu, poljoprivredne i industrijske proizvode do 2025. EU je ranije odbacivala svaki predlog koji sadrži vremensko ograničenje.

Taj britanski predlog kojim bi se zamenio takozvani "bekstop", kako se očekuje naići će na oštro protivljenje vođa EU od kojih će se tražiti da daju Velikoj Britaniji široka izuzeća od carinskih propisa Unije da bi se olakšala carinska granica u Severnoj Irskoj.

Otvorena granica podržava istovremeno lokalnu privredu i mirovni proces Severne Irske. Međutim Britanci koji su za Bregzit protive se odredbi o bekstopu zato što bi time Velika Britanija ostala čvrsto vezana za EU trgovinske propise da bi se izbegle carinske provere, čime bi se ograničila sposobnost zemlje da sklapa nove trgovinske sporazume širom sveta.

Džonson je rekao kasno sinoć da ubeđivanje EU da postigne sporazum neće biti lako ali da misli da može biti postignut na vreme za ključni samit evropskih vođa u Briselu, 17. i 18. oktobra.

"Ostvarili smo ogroman napredak i iskreno se nadam da ćemo tokom narednih nekoliko dana stići dotle", rekao je on na prijemu na konferenciji Konzervativaca.

Džonson je rekao da Velika Britanija može da se nosi sa bilo kakvim teškoćama koje bi mogle da nastanu ako izađe iz EU bez sporazuma, što bi značilo da se smesta uvode carinske provere i druge barijere između Britanije i EU, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Međutim britanski poslanici i kompanije smatraju da bi poremećaji bili znatni, i da bi priliv robe u Britaniju preko Lamanša do njene glavne luke Dover bio prepolovljen. Mnogi poslanici žele da spreče izlazak iz EU bez dogovora i usvojili su zakon kojim se nalaže vladi da traži odlaganje Bregzita ako ne može da dobije sporazum do 19. oktobra. Džonson insistira da neće tražiti odlaganje.

Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side