Britanija isključuje Huavej iz brze mobilne mreže
14.07.2020 London

Britanija isključuje Huavej iz brze mobilne mreže

Britanija isključuje Huavej iz brze mobilne mreže Foto: Pixabay
Vlada Velike Britanije odustala je danas od planova da kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavej dodeli ograničenu ulogu u novoj brzoj mobilnoj mreži, a ta odluka se tiče i političkih odnosa između Londona i Pekinga.

Britanija je saopštila da je zabranu uvela nakon što su sankcije SAD-a učinile nemogućim obezbediti sigurnost opreme Huaveja, nateravši je da se počne obraćati drugim dobavljačima komponenti. 

SAD su zapretile da će prekinuti sporazum o razmeni obaveštajnih podataka sa Britanijom zbog zabrinutosti da bi oprema Huaveja mogla da dozvoli Vladi Kine da se infiltrira u američke mreže.

Odluka daje vremena britanskim telekom operaterima da do 2027. godine uklone opremu Huaveja koja se već nalazi u britanskoj 5G mreži.

Operateri moraju prestati da kupuju 5G opremu od Huaveja do kraja godine.

Odnoseći se kritički prema telekom operaterima, Vlada je odlučila da ne naredi firmama da oduzimaju nasleđenu opremu koju je Huavej proizveo u ranijim sistemima, poput 4G.

Premijer Boris Džonson bio je pod pritiskom pobunjenika u njegovoj Konzervativnoj stranci koji su kritikovali novi kineski zakon o bezbednosti u Hongkongu kao i povezanost Huaveja sa kineskom Vladom.

Deset poslanika njegove partije poslalo mu je pismo sa zahtevom da se Huavej ukloni iz "kritične nacionalne infrastrukture Ujedinjenog Kraljevstva".

Iz Laburističke partije kažu da će ovakva odluka Vlade imati direktan uticaj na budućnost i da je "nesreća za digitalnu ekonomiju".

Kompanija Huavej je izrazila razočaranje i izjavila da odluka preti "prelasku Britanije u digitalnu sporiju traku i produbljivanju digitalne razlike".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side