Britanci ponovili da žele izmene delova sporazuma sa EU o Bregzitu
28.09.2020 Beograd

Britanci ponovili da žele izmene delova sporazuma sa EU o Bregzitu

Britanci ponovili da žele izmene delova sporazuma sa EU o Bregzitu Foto: AP/John Thys
Britanci su danas ponovili da žele promene delova sporazuma sa Evropskom unijom (EU) o istupanju zemlje iz Unije (Bregzit) u nastavku pregovora dve strane o budućim odnosima.


"Stav Velike Britanije je veoma udaljen od onoga što EU može da prihvati", izjavio je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič posle sastanka u Briselu sa britanskim zvaničnikom Majklom Gouvom (Michael Gove).

Gouv je rekao da i dalje postoje "razlike između dve strane".

Njih dvojica su razgovarali o kontroverznom nacrtu zakona o kojem se trenutno raspravlja u britanskom parlamentu a koji dovodi u pitanje određene stavke sporazuma o Bregzitu koji je zvanično stupio na snagu 31. januara ove godine.

Jedna od tačaka spornog nacrta zakona se odnosi na britansku provinciju Severnu Irsku. Prema sporazumu Londona i Brisela predviđen je mehanizam kojim bi se izbeglo uvođenje fizičke granice između te provincije i Irske. Britanci bi želeli promene te odredbe što je izazvalo nezavodoljstvo Brisela.

EU je zatražila da Velika Britanija povuče taj nacrt zakona uz pretnju da će se u protivnom obratiti pravosuđu da reši to pitanje.

Šefčovič je danas ponovio taj zahtev i dodao da nacrt zakona predstavlja "izuzetno ozbiljno kršenje" sporazuma.

U tom napetom kontekstu u Briselu sutra treba da budu nastavljeni pregovori o budućim trgovinskim odnosima dve strane.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side