19.08.2018 Vašington

Brenan razmatra da na sudu spreči Trampa da ukida pristup podacima

Brenan razmatra da na sudu spreči Trampa da ukida pristup podacima Foto: Beta, AP
Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan izjavio je danas da razmatra da sudskim putem spreči predsednika Donalda Trampa da ukida pristup obaveštajnim podacima drugim zvaničnicima kao što je to njemu učinio.

Brenan je u izjavi za američku televizijsku mrežu En-Bi-Si (NBC) rekao da je stupio u kontakt s nekoliko advokata o mogućnosti da se Trampu sudski putem oduzme pravo na ukidanje pristupa podacima zvaničnicima.

Prema njegovima, učiniće sve što je u njegovoj mogućnost da spreči tu vrstu "zloupotrebe" i da će se obratiti sudu, ako to bude bilo neophodno.

Bivši direktori Cije i drugi najviši bezbednosni zvaničnici uglavnom po prestanku funkcije zadržavaju pristup podacima, bar za izvesno vreme, kako bi mogli da savetuju svoje naslednike na funkcijama ili da obavljaju određene poslove.

Tramp je nedavno naveo da preispituje bezbednosne privilegije za nekolicinu bivših obaveštajnih zvaničnika, među kojima je bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi. Svi oni su kritičari predsednika SAD ili ljudi za koje veruje da rade protiv njega.

Agencija AP nedavno je ocenila da je ukidanje pristupa osetljivim podacima Brenanu nezabeleženi čin osvete prema istaknutim kritičarima i politizacija procesa bezbednosne provere u federalnoj vladi.

Kako je preneo Njujork tajms, Brenan je rekao nedavno da mu je Tramp ukinuo pristup obaveštanim podacima zato što je njegov predizborni štab bio u dosluhu s Rusijom kako bi uticao na izbore i sada očajno želi da okonča istragu specijalnog istražitelja. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side