Bregzit se odlaže za 31. januar zbog poraza Džonsona na drugom glasanju u Parlametu u Londonu
22.10.2019 London

Bregzit se odlaže za 31. januar zbog poraza Džonsona na drugom glasanju u Parlametu u Londonu

Bregzit se odlaže za 31. januar zbog poraza Džonsona na drugom glasanju u Parlametu u Londonu Foto: Beta, AP
Britanski premijer Boris Džonson izjavio je večeras da je odlučio da suspenduje razmatranje sporazuma o Bregzitu u Britanskom parlamentu.

Džonson je to odlučio pošto je Parlament odbacio Vladin predlog rokovnika za debatu i dodao da se očekuje odluka EU o eventualnom novom odlaganju Bregzita, prenose agencije.

Vlada je večeras u Parlamentu Velike Britanije izgubila na glasanju o rokovniku za debatu, zbog čega će Džonsonu biti gotovo nemoguće da izvede zemlju iz Evropske unije 31. oktobra, kako je obećao.

Za Džonsonov predlog rokovnika za debatu o Bregzitu glasalo je 308 poslanika, a protiv 322.

Rokovnik je predviđao da donji dom britanskog parlamenta ima svega tri dana za debatu o zakonu o sprovođenju sporazuma o Bregzitu koji je Džonson postigao s EU.

Ishod glasanja znači da poslanici žele više vremena za razmatranje kompleksnog zakonodavstva.

Britanski parlament je ranije večeras izglasao u načelu zakon o sprovođenju sporazuma o Bregzitu. ali je preostajalo da ga poslanici razmotre još jedfnom, u pojedinostima.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk savetuje se večeras s liderima 27 članica EU o zahtevu za odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU, izjavila je njegova predstavnica za štampu.

"Predsednik Evropskog saveta se konsultuje sa liderima EU o zahtevu koji je podnela Velika Britanija za produženje roka, da bi se njen izlazak iz EU odložio za 31. januar 2020. godine", objavila je Mina Andrejeva na "Tviteru" posle odbijanja britanskih poslanika da ubrzaju razmatranje sporazuma o Bregzitu što je tražila Džonsonova vlada.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side