Bregzit: EU i London kreću u pregovore
03.02.2020 Brisel

Bregzit: EU i London kreću u pregovore

Bregzit: EU i London kreću u pregovore Foto: Beta, AP
Evropska unija je danas objavila nacrt mandata za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom s ključnom porukom da njena dojučerašnja članica ne sme biti nelojalni konkurent ako želi pristup bez carina tržištu Unije, a britanski premijer Boris Džonson je na to uzvratio dvosmislenom porukom.

Neki mediji i analitičari u EU su odmah zaključili da će pregovori o ekonomskim i sveukupnim vezama Unije i Londona biti "oštri, pa i nemilosrdni, oko za oko, zub za zub", budući da je Džonson najpre predočio da Velika Britanija ne stremi nepoštenoj konkurenciji u ekonomiji ili ekologiji, ali je odbacio mogućnost da se London potpuno povinuje propisima EU.

Štaviše Džonson je precizirao da budući sporazum o slobodnoj trgovini uopšte ne nalaže usaglašavanje propisa o konkurenciji, državnim subvencijama, socijalnoj zaštiti, prirodnoj sredini i drugim područjima.

Britanski premijer je predočio da London želi "trgovinske odnose poput sporazuma EU-Kanada", skoro bez carina ili kao što je sporazum EU-Australija, "u svakom slučaju će Velika Britanija, poručio je on, napredovati i osloboditi sve svoje potencijale".

"Ja uopšte ne vidim potrebu da se mi zagradimo nekim sporazumom s EU", objasnio je britanski premijer, "i obnovićemo puni suverenitet na granicama, na polju imigracije, konkurencije, pravila o subvencijama, nabavkama, zaštiti podataka".

Džonson je naveo da jedino u odbrani i spoljnoj politici ne vidi nikakve smetnje za saradnju, a to je još više pothranilo strepnje evropskih partnera da bi vlada u Londonu mogla suštinski da se okrene ponudi američkog predsednika Donalda Trampa za sklapanje "najpovoljnijeg mogućeg sporazuma o trgovini SAD-Velika Britanija", čime bi neminovno bili zakinuti budući britanski odnosi s EU.

"To je pravi zid protiv zida za buduće odnose i partnerstvo EU-Velika Britanija", napominje list italijanskih poslovnih krugova "Il sole 24 ore", a dnevnik francuskih industrijalaca "Lezeko" zaključuje da će pregovori Brisel-London biti "vrlo oštri".

Džonson je, kako zaključuju komentatori u EU, čak i zapretio da sporazuma i ne mora biti, jer je takođe neuvijeno stavio do znanja da "mi nećemo kleknuti pred Evropskom unijom i spremni smo da 2021. izađemo iz članstva onako kako mi želimo".

Pregovarač EU Mišel Barnije je, dajući na uvid nacrt mandata, izjavio da cilj EU jeste da se s Velikom Britanijom održi trgovina bez carina i kvota, ali je upozorio da je za Uniju neprihvatljivo da se s one strane La Manša pojavi "deregulisana ekonomija koja bi izvlačila korist zahvaljujući nelojalnoj konkurenciji".

Mandat je uobličen na osnovu prethodno usvojenih smernica članica EU i Barnije je takođe predočio da se u sporazumu s Londonom moraju očuvati EU norme o socijalnim pitanjima, klimi, očuvanju prirodne sredine, pomoći iz državne blagajne.

U mandatu se u stavki "Spoljna politika, bezbednost i odbrana" nigde više ne spominje politika EU o prijemu novih članica, jer London već sad u prelaznom razdoblju do kraja godine, o tome više ne odlučuje.

Kaže se da "predviđeno partnerstvo na tom polju treba da zajamči ambicioznu, tesnu i trajnu saradnju u delovanju u svetu s ciljem da se zaštite građani od spoljnih opasnosti, spreče sukobi, ojača međunarodni mir i bezbednost i uhvati u koštac s uzrocima svetskih izazova".

Nacrt mandata treba da usvoje članice Unije do kraja ovog meseca, a pregovori bi morali da se okončaju do kraja godine, na čemu istrajava Džonson, iako u Briselu misle da je taj rok prekratak.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je istakla da vreme jeste kratko, mi ćemo pregovarati pošteno i otvoreno, ali ćemo braniti interese EU, interese naših građana, i to bez uvijanja i do kraja".

Bez sumnje je važnu poruku uputila i nemačka kancelarka Angela Merkel, upozorivši da će "celovitost jedinstvenog tržišta EU biti odbranjena i što se Britanci više budu udaljavali od normi i uslova unutrašnjeg tržišta, to će se i naši odnosi menjati".

Izlazak Velike Britanije iz članstva je "stvorio duboki razdor unutar Unije", zaključila je ona.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side