10.01.2017 Sarajevo

Boris Jerinić: Ne znam šta je Dodik mislio o formiranju Vojske

Boris Jerinić: Ne znam šta je Dodik mislio o formiranju Vojske Foto: prtscr ytb
Zamenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Boris Jerinić izjavio je da ne zna šta je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tačno mislio kada je danas najavio mogućnost da Republika Srpska raskine sporazum o formiranju Oružanih snaga (OS) BiH i ponovo formira vlastitu vojsku, ocenivši da to nije ni jednostavno, ni lako rešivo.

"Ne znam šta je predsednik RS tačno mislio kada je to izjavio, ali znam da su Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao i sve ostale političke stranke iz RS podržale reformu odbrane i formiranje OS BiH", kazao je Jerinić (SDS) za agenciju Beta.

Dodik je danas u Brčkom rekao da će RS "sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni dejtonski dogovor, koji podrazumeva da Republika Srska ima svoju vojsku".

Reforma odbrane sprovedena je 2005. godine, kada su i formirane OS BiH, što su podržale sve političke partije u BiH.

Upitan da li je uopšte moguće da RS raskine sporazum o formiranju OS BiH, Jerinić je odgovorio da je "sve moguće, ali da niko ne može da predvidi posledice koje bi izazvao takav čin".

Jerinić je opovrgao Dodikovu tvrdnju da su OS BiH "neprijatelji RS", navodeći da je 3.500 pripadnika tih snaga iz Republike Srpske.

"Oni su angažovani u OS BiH, tako hrane svoje porodice, i tu su zbog odluke svih političkih partija iz RS koje su pristale na reformu odbrane i formiranje OS BiH", naglasio je on.

Zamenik ministra odbrane je istakao da su OS BiH prve pritekle u pomoć svim građanima BiH tokom velikih poplava 2014. godine.

Jerinić je ocenio da su tenzije oko OS BiH podignute zbog jučerašnjeg učešća Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka u proslavi Dana RS, i pozvao sve političare u BiH da "spuste loptu", jer je pogrešno bilo kojem od tri naroda u BiH zabranjivati da proslavlja svoje praznike.

"Stvoreno je političko tlo i situacija u vezi sa OS BiH u kojoj pojedine političke partije pokušavaju dobiti neki politički poen", ocenio je on.

Po rečima Jerinića, napetosti su doprinele i "tendenciozne izjave i tendenciozno izveštavanje medija iz Federacije BiH" u vezi s proslavom Dana RS.

Jerinić je naveo da je RS poštovala odluku Ustavnog suda o spornom Zakonu o praznicima RS i donela novi Zakon o Danu RS, čija ustavnost do sada nije osporena.

Po novom Zakonu o Danu RS, taj praznik je sekularni i neobavezujući.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw