Novi britanski premijer Džonson formira vladu, pljušte ostavke i otpuštanja
24.07.2019 | 18:52h ► 19:52h London

Novi britanski premijer Džonson formira vladu, pljušte ostavke i otpuštanja

Novi britanski premijer Džonson formira vladu, pljušte ostavke i otpuštanja Foto: Beta, AP
Novi britanski premijer Boris Džonson je odmah po preuzimanju dužnosti danas krenuo u formiranje vlade, a neki od glavni ministara iz vlade njegove prethodnice Tereze Mej su otišli, dok je neke on otpustio.

Do sada su ministri odbrane, poslovanja, obrazovanja, saobraćaja, lokalne vlade i međunarodne trgovine objavili da napuštaju vladu. To je usledilo samo nekoliko sati pošto su ministar finansija Filip Hamond, pravde Dejvid Gok, međunarodnog razvoja Rori Stjuart i, de fakto zamenik Tereze Mej Dejvid Lindington podneli ostavke.

Ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, koji je bio glavni rival Borisa Džonsona u trci za premijera, takođe je najavio da napušta vladu. On je rekao da mu je Džonson ponudio jedan drugi resor ali da je rešio da je vreme da ode iz vlade, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Poslanik Konzervativne stranke Grant Šaps rekao je za Radio 4 da je Džonson želeo da sklopi kabinet koji može da uradi ono što prošli nije mogao, a to je da se članovi slažu jedni sa drugim.

"Mislim da ono što se dešava u mnogim od ovih slučajeva je da kolege shvataju da nisu dobri za taj položaj i odlaze. Mislim da je veliki broj njih samostalno odlučio da podnese ostavku", rekao je Šaps.

Neki od onih koji su otišli rekli su da bi radije otišli nego da služe pod Džonsonom koji želi da napusti Evropsku uniju čak iako ne bude prihvaćen sporazum o Bregzitu da ublaži tranziciju. Džonson je naglasio da će zemlja napustiti EU do 31. oktobra bez obzira šta bude.

Međutim mnogi britanski poslanici, među kojima i oni iz Džonsonove Konzervativne stranke izrazili su bojazan da će šok od naglog prekida višegodišnje nesmetane trgovine sa blokom EU uništiti privredu Velike Britanije.

 

Boris Džonson zvanično postao premijer Velike Britanije

Tereza Mej otišla je danas sa svojim suprugom u Bakingemsku palatu gde je kraljici Elizabeti Drugoj zvanično predala ostavku na funkciju premijera. Palata je saopštila da je kraljica prihvatila ostavku.

U protokolu predavanja vlasti, Mej je zatražila od kraljice da pozove Borisa Džonsona da formira novu vladu.

Potom je Džonson posetio kraljicu koja je potvrdila njegovu novu funkciju.

"Nakon tri godine neosnovane sumnje u sebe, vreme je da promenimo ploču", rekao je Džonson ispred Vlade u ulici Dauning broj 10 gde je došao nakon posete kraljici.

Narugao se onima koji sumnjaju da postoji rešenje i misle da on neće uspeti da se izbori sa Bregzitom koji je bio koban po njegovu prethodnicu. On će za to imati tačno 99 dana jer je obećao da će Britanija napustiti EU 31. oktobra.

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson izabran je juče za lidera britanske vladajuće Konzervativne partije.

On je u finalnom nadmetanju za liderstvo, u kom je od početka bio veliki favorit, pobedio sadašnjeg šefa diplomatije Džeremija Hanta.

Do izbora u Konzervativnoj partiji je došlo posle ostavke dosadašnje premijerke Tereze Mej nakon niza poraza u parlamentu vezanih za Bregzit.

Džonson je u nekoliko navrata rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom.

Evropski parlament upozorio je novog britanskog premijera na "ekonomski vrlo štetne posledice" istupanja Velike Britanije iz članstva u EU bez dogovora. Parlament je takođe potvrdio mogućnost izmene političke deklaracije uz sporazum o povlačenju, koji je London prihvatio, ali je dodao da sam sporazum ne može da bude izmenjen.

Većina ekonomista navodi da bi izlazak Velike Britanije iz Unije bez dogovora izazvao velike ekonomske teškoće u zemlji. Britanska agencija za nadzor ekonomije predvidela je da bi Bregzit bez dogovora pokrenuo recesiju, doveo do naglog pada vrednosti funte i pada ekonomije od dva odsto za godinu dana. Bivši laburistički premijer Gordon Braun rekao je danas da bi Bregzit bez dogovora bio "čin ekonomskog samopovređivanja koji je potpuno u suprotnosti s nacionalnim interesom".

Tereza Mej je u oproštajnom govoru ispred sedišta Vlade rekla da joj je bila "ogromna čast" da bude britanski premijer.

U međuvremenu ostavke su podneli ministri finansija Filip Hamond, pravde Dejvid Gouk i međunarodnog razvoja Rori Stjuart.

Ostavku je podneo i potpredsednik vlade Dejvid Lidington.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.07.2019, 23:35h Данко Б. Марин

    Трансатланска унија пада, пала је дефинитивно али трансатланска осовина је све чвршћа: победио Трампов фаворит-ЧУДНО?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side