Boris Džonson odobrio skup sporni projekt pruge za vozove velike brzine
11.02.2020 London

Boris Džonson odobrio skup sporni projekt pruge za vozove velike brzine

Boris Džonson odobrio skup sporni projekt pruge za vozove velike brzine Foto: Beta, AP
Britanski premijer Boris Džonson odobrio je danas sporni projekat izgradnje pruge HS2 (High Speed 2) - za vozove velike brzine, uprkos ogromnim troškovima i protivljenju poslanika i ekoloških pokreta.

"Vlada je dala zeleno svetlo za železničku liniju vozova velike brzine" koja treba da poveže London sa severom Engleske, rekao je Džonson u donjem domu britanskog Parlamenta.

Dok se procenjuje da bi troškovi mogli da pređu 100 milijardi funti, premijer je rekao da namerava da kontroliše rashode i poboljša upravljanje projektom, te će za to imenovati posebnog ministra.

"Predviđena cena je eksplodirala, međutim smatram da uzrok nije loše upravljanje projektom", rekao je Džonson.

Džonson nije rekao koliko misli da će ceo projekat koštati. On je ipak procenio da bi prva faza - do Birmingema u centru Engleske, mogla da bude završena za između 35 i 45 milijardi funti.

Predviđeni radovi su složeni, uz bušenje dugačkih tunela, izmeštanje vodotokova i otkup delimično vrlo skupog zemljišta, posebno u Londonu i okolini.

Organizacije za odbranu životne okoline osuđuju uticaj te pruge na prirodna staništa i na ugrožene vrste.

Vlada je taj ogroman projekat, najambiciozniji tog tipa u Evropi, odobrila i uprkos protivljenju nekih svojih, konzervativnih poslanika koji smatraju da bi bilo korisnije utrošiti novac za modernizaciju infrastrukture lokalnog saobraćaja.

Džonson je ipak danas obećao i veliki investicioni program u lokalni saobraćaj, i rekao da će dati pet milijardi funti tokom pet godina za poboljšanje mreža autobusa i staza za bicikle.

On je rekao da će te investicije u saobraćaj omogućiti Velikoj Britaniji da ispuni svoju obavezu da će postići "karbonsku neutralnost" do - 2050. godine.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side