Boris Džonson i Žan-Klod Junker u Luksemburgu o Bregzitu
16.09.2019 Luksemburg

Boris Džonson i Žan-Klod Junker u Luksemburgu o Bregzitu

Boris Džonson i Žan-Klod Junker u Luksemburgu o Bregzitu Foto: Beta, AP
Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovarali su danas u Luksemburgu o Bregzitu, međutim nije došlo do novih dogovora oko sporazuma za izlazak.

Džonson je novinarima rekao da "strastveno" veruje da se dogovor može postići, dok iz EU poručuju da još čekaju konkretne predloge Ujedinjenog Kraljevstva.

Evropska komisija je nakon sastanka saopštila da Velika Britanija tek treba da ponudi "pravno operativna" rešenja u vezi sa irskom granicom, glavnom blokadom dogovora.

Glavna tačka dogovora je takozvani bekstop, mehanizam koji od Velike Britanije zahteva da zadrži određena pravila EU kako bi izbegla čvrstu granicu između članice EU Irske i Severne Irske.

"Predsednik Junker naglasio je spremnost i otvorenost Komisije da ispita da li su takvi predlozi realni", navodi EK i dodaje da će evropski zbaničnici ostati na raspolaganju 24/7".

Britanska vlada je saopštila da će pregovori biti intenzivirani.

Džonsonov portparol nije želeo da iznosi detalje sa sastanka rekavši da nije korisno da se pregovara u javnosti.

Džonson je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, ali insistira na tome da može da se dogovori sa evropskim čelnicima.

Sporazum njegove prethodnice Tereze Mej tri puta je odbijen u britanskom parlamentu.

Francuska ministarka za Evropu, Ameli de Monšalen rekla je uoči sastanka da je od suštinske važnosti da svaka izmena i dopuna postojećeg sporazuma o Bregzitu bude u saglasnosti sa Sporazumom iz Belfasta.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side