Borel: EU ne priznaje Lukašenka, priprema sankcije
15.09.2020 | 14:28h ► 15:40h Brisel

Borel: EU ne priznaje Lukašenka, priprema sankcije

Borel: EU ne priznaje Lukašenka, priprema sankcije Foto: Beta/European Council/Zucchi-Enzo
Evropska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije i priprema se da uvede sankcije zvaničnicima te zemlje, najavio je danas u Briselu šef evropske diplomatije Žozep Borel.


"Smatramo da su izbori 9. avgusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije", izjavio je Borel na plenarnoj sednici Evropskog parlamentu.

Borel je najavio uvođenje sankcija "odgovornima za nasilje, represiju i falsifikovanje izbornih rezultata".

"Te sankcije bi trebalo da budu usvojene pre Evropskog saveta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo kredibilitet Evrope", istakao je on.

Kako dodaje Frans pres, odluka o sankcijama treba da bude usvojena u ponedeljak na sastanku šefova diplomatije EU.

"Želimo rešenje koje će omogućiti u istom ritmu sankcionisanje Turske i Belorusije", dodao je Borel.

EU, kako je dodao, preispituje odnose sa Belorusijom kako bi "identifikovala oblasti u kojima bi trebalo suspedovati ili razmotriti kontakte, oblasti u kojima ona ima interes da se angažuje, pa čak i intenzivira kontakte i podrži narod i belorusko civilno društvo i oblasti u kojima može da pruži dodatnu pomoć ako se krene ka novoj demokratskoj Belorusiji", dodao je on.

Borel je osudio nastavak represije u Belorusiji gde je "više od 7.500 mirnih demonstranata uhapšeno i gde je zabeleženo i dokumentovano 500 slučajeva torture".

"Ako situacija nastavi da se pogoršava, biće razmotrene dodatne sankcije... Pozivamo beloruske vlasti da pronađu rešenje za krizu, zaustavljanjem nasilja i nezakonitog pritvaranja i uspostavljanjem inkluzivnog nacionalnog dijaloga", a EU je spremna da "podrži svaku kredibilnu inicijativu" u tom pravcu, precizirao je šef evropske diplomatije.

Nove sankcije, kako je dodao, "pod supervizijom OEBS-a bile bi najbolje rešenje, ali do sada nam je bilo nemoguće da stupimo u kontakt sa beloruskim vlastima na bilo kojem nivou", rekao je Borel.

"Odlučnost Lukašenka da ostane na vlasti, uz očigledno sve veću podršku Moskve, to otežava", rekao je Borel, dan nakon sastanka Lukašenka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

 

Borel osudio pokušaj ubistva Navaljnog

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nervnim agensom predstavlja pokušaj ubistva.

Upozorio je da upotreba hemijskog oružja predstavlja "ozbiljno kršenje međunarodnog zakona i međunarodnih standarda ljudskih prava", saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U govoru u Evropskom parlamentu, Borel je rekao da je trovanje Navaljnog "sve šokiralo" i najoštrije osudio "ovaj pokušaj ubistva". "To su reči koje moramo da koristimo, pokušaj ubistva", istakao je on.

"Upotreba hemijskog oružja od strane bilo koga, bilo gde, bilo kada i pod bilo kojim okolnostima predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i međunarodnih standarda ljudskih prava", rekao je Borel evroposlanicima.

Borel je podsetio da je Vlada Nemačke 2. septembra potvrdila da je Navaljni otrovan vojnom hemikalijom, što su juče potvrdile francuska i švedska laboratorija.

"Sada postoje neoborivi dokazi da je nervni agens iz grupe 'novičok', sličan agensu koji je upotrebljen u pokušaju ubistva Sergeja i Julije Skripalj u martu 2018. godine, korišćen u pokušaju ubistva Navaljnog", rekao je šef evropske diplomatije.

Borel je pozvao ruske vlasti da u potpunosti sarađuju u istrazi, posebno sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja.

 

Predstoje teške odluke EU o Turskoj

Evropska unija (EU) moraće da donese "teške odluke" o Turskoj, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Borel je krajem avgusta zapretio Turskoj novim sankcijama ukoliko ne bude bilo napretka u dijalogu sa Grčkom o rešavanju krize u u Sredozemnom moru. Atina i Nikozija osuđuju Tursku što nalazišta nafte i gasa traži u njihovim vodama, dok Ankara navodi da ima jednaka prava kao oni na resurse u tim vodama.

Borel je danas poslanicima u Evropskom parlamentu rekao da je zato "došlo vreme da lideri donesu teške odluke" na samitu 24. i 25. septembra.

Dodao da dogovor o uvođenju sankcija Turskoj "još ne postoji". Za odluku o sankcijama protiv treće države potrebna je jednoglasna podrška članica Unije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.09.2020, 18:23h Analiticar

    Zar se ne radi u Ukrajini? Rece g. Borel, niste slusali?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side