18.03.2017 Bagdad

Borbe od kuće do kuće u starom delu Mosula

Borbe od kuće do kuće u starom delu Mosula Foto: Beta/AP
Iračke snage vode danas borbe od kuće do kuće u starom delu Mosula u okrivu oružane akcije povratka tog grada od pripadnika Islamske države.

Stari deo grada na zapadnoj obali reke Tigar - koja deli grad na dva dela, glavni je cilj borbe za Mosul, poslednje uporište Islamske države u Iraku.

U centru starog kvarta gde se nalazi džamija Al Nuri, šef Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi je jula 2014. pozvao sve muslimane na poslušnost nekoliko dana posle proglašenja svog kalifata na velikim delovima teritorije u Siriji i Iraku.

Predstavnik iračkih snaga za brze intervencije, dela Ministarstva unutrašnjih poslova, kapetan Firas el Zuveidi rekao je da su iračke snage na 800 metara od džamije. On je rekao da se suočavaju sa teškoćama, lošim vremenom, preuskim ulicama za kretanje vojnih vozila i da se borbe vode od ulice do ulice, odnosno od kuće do kuće.

Iračke vlasti su pre pet meseci, 17. oktobra, pokrenule veliku operaciju za povratak Mosula od Islamske države, uz podršku međunarodne koalicije pod vođstvom SAD.

Oni su krajem januara osvojili istočne delove grada a 19. februara krenuli su u operaciju na zapadni deo grada gde su do sada povratili više kvartova i zgrada.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw