Bolsonaro dočekuje Sija, promenio retoriku prema Kini
13.11.2019 Brazilija

Bolsonaro dočekuje Sija, promenio retoriku prema Kini

Bolsonaro dočekuje Sija, promenio retoriku prema Kini Foto: Beta/AP/Eraldo Peres
Ekstremno desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro danas dočekuje kineskog predsednika Si Đinpinga na međunarodni samit u Braziliji, godinu dana nakon što je u predizbornoj kampanji Kinu opisivao kao predatora i nervirao kinesku vladu posetom Tajvanu.

Prva stavka Bolsonarovog dnevnog reda je bilateralni sastanak sa Sijem. To je znak da Bolsonaro, koji ne preza od toga da svoje političke rivale naziva komunistima, smatra Kinu ključnom za svoje ambicije oživljavanja brazilske ekonomije.

Budući da je Kina najveći trgovinski partner Brazila, retorika o Kini kao gramzivoj sili rešenoj da eksploatiše brazilske resurse je nestala.

Kina se u vreme svoje brze ekspanzije tokom 2000-tih umnogome oslanjala na tuđe resurse, a iz Brazila su u Kinu išle soja, gvozdena ruda i sirova nafta. Ta tri proizvoda čine više od 80 odsto brazilskog izvoza u Kinu.

Sijev dolazak na samit lidera zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) je prva njegova poseta Brzailu od 2014. godine. Ipak, odnosi dve zemlje su u usponu, a Bolsonaro je prošlog meseca bio u Pekingu gde je potpisao više ekonomskih i drugih sporazuma.

Pre dolaska na vlast u januaru, Bolsonaro je hvalio SAD i predsednika Donalda Trampa, a često je govorio da Kina može da kupuje od Brazila ali da ne može da kupi Brazil.

Neprijateljske izjave su, međutim, brzo prestale, jer Brazil zavisi od stranih, i posebno kineskih, investicija.

Prema podacima, Kina je u Brazilu između 2007. i 2018, investirala skoro 60 milijardi dolara, što je više nego u bilo koju drugu latinoameričku zemlju.

Prvi Bolsonarov put u inostranstvo nakon što je pobedio na izborima bio je u SAD, ali se Brazil nije upleo u trgovinski rat dve najveće svetske ekonomije.

Kina je bila među zemljama koje su branile Brazil u avgustu, u vreme najžešćih zapadnih kritika zbog požara u Amazoniji, a Bolsonaro je tu podršku opisao kao "neprocenjivu".

Ipak, u brazilsko-kineskoj diplomatiji postoje i delikatna pitanja, pre svega američki pritisak na brazilsku vladu da isključi kineski Huavei iz nadmetanja za izgradnju 5G mreže u Brazilu i razlike po pitanju Venecuele, gde Kina podržava predsednika Nikolasa Madura a Brazil, kao i SAD, želi njegov odlazak s vlasti.

Pošto je jasno da se oko Venecuele neće složiti, za očekivati je da će se Bolsonaro fokusirati na ekonomiju i inveticije.

Bolsonaro je dobio nadimak "tropski Tramp" zbog odbacivanja politički korektnog govora a mnoge pristalice ga doživljavaju kao krstaša u borbi protiv kroumpiranog političkog sistema i nasilja u društvu.

U ekonomiji, pak, brazilski lider je rukovođenje prepustio neoliberalnim ekonomistima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side