Bolivijski predsednik poredi generalni štrajk sa državnim udarom
23.10.2019 La Paz

Bolivijski predsednik poredi generalni štrajk sa državnim udarom

Bolivijski predsednik poredi generalni štrajk sa državnim udarom Foto: Beta / AP
Predsednik Bolivije Evo Morales osudio je generalni štrajk pokrenut danas u Boliviji na zahtev opozicije poredeći ga sa "državnim udarom" u prvoj javnoj izjavi od održavanje izbora.

"Proces državnog udara je u toku... desnica se pripremila, uz međunarodnu podršku, na državni udar", rekao je Morales novinarima, posle početka pokreta protesta na inicijativu organizacija civilnog društva bliskim opoziciji.

Morales je rekao da su do sada vlasti podnosile proteste da bi se izbeglo nasilje, da nisu ulazili u sukobe i da neče ulaziti sukobe. 

"Ali želim da pozvem bolivijski narod da se mobiliše na miran način u okviru Ustava, da brani demokratiju", rekao je Morales.

On je rekao da se državni udar manifestuje time što se ne dozvoljava brojanje glasova, pale se državne zgrade, kao što su lokalni izborni štabovi i preti se prostorijama vladajuće partije u ruralnim delovima. 

"Skoro sam potpuno siguran da ćemo sa glasovima iz ruralnih zona pobediti u prvom krugu", predsedničkih izbora, rekao je on. 

Posle prvih delimičnih rezultata u nedelju uveče, gde se naziralo da će biti drugog kruga između Eva Moralesa i Karlosa Mese, u novim rezultatima koje je u ponedeljak saopštila državna izborna komisija takoreći je bila objavljena pobeda odlazećeg šefa države u prvom krugu, što je izazvalo sumnju u prevaru među opozicijom i međunarodnim posmatračima.

Usledili su protesti njegovih protivnika i neredi. 

Moralesovi protivnici su optužili zvaničnike da pokušavaju da pomognu šefu države da izbegne drugi krug u kom bi mogao izgubiti od ujedinjene opozicije, a američki Stejt department je optužio bolivijske vlasti za pokušaj krađe izbora. Posmatračka misija Organizacije američkih država je izrazila zabrinutost zbog procesa brojanja glasova.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side