Bolivija traži objašnjenje od Evropljana zbog Snoudena
08.07.2013 La Pas

Bolivija traži objašnjenje od Evropljana zbog Snoudena

Bolivija traži objašnjenje od Evropljana zbog Snoudena AP/Beta
Bolivijska vlada zatražila je danas od ambasadora nekoliko evropskih zemalja objašnjenje zbog čega nisu dozvolili avionu u kojem je bio predsednik Bolivije Evo Morales da prođe kroz njihov vazdušni prostor.

Bolivija je ambasadore Francuske, Španije, Portugalije i Italije upitala zašto su oni mislili da se u avionu sa Moralesom koji je leteo iz Moskve, nalazio i odbegli bivši radnik CIA Edvard Snouden, koji je medijima odavao poverljive informacije.

"Ambasadori su pozvani da dođu u ministarstvo spoljnih poslova u toku dana, neki su već to učinili, da objasne šta se dogodilo", rekla je ministarka za komunikacije Amanda Davila.

Bolivija je saopštila da su četiri zemlje zabranile Moralesovom avionu (na putu za Boliviju) prolazak kroz njihov vazdušni prostor, zbog sumnje da se u njemu nalazi i Snouden.

Moralesov avion je 3. jula stigao na aerodrom u Las Palmasu na Kanarskim ostrvima da bi sipao benzin, nakon što je preusmeren u Beč. Avion je zadržan u glavnom gradu Austrije 13 sati i ovaj postupak je pokrenuo diplomatski spor.

Rusija želi da Snouden ode iz te zemlje, u koju je došao 23. juna nakon što je obelodanio informaciju da američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) vrši špijuniranje na Internetu.

Snouden (30) je prvo tražio azil u Rusiji, ali je posle povukao taj zahtev, a više od 10 zemlja je odbilo da ga primi.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side