14.07.2018 Bogota

Bivši vođa FARK-a izvinio se žrtvama otmica u Kolumbiji

Bivši vođa FARK-a izvinio se žrtvama otmica u Kolumbiji Foto: Beta/AP/Fernando Vergara
Nekadašnji lider Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) Rodrigo Londonjo zatražio je na prvom suđenju bivšim pripadnicima te gerilske grupe oproštaj za brojne otmice koje je sprovodio FARK.


"Izvinjavamo se svim žrtvama i učinićemo sve da se sazna istina. Preuzimamo odgovornost za sve što smo učinili", rekao je Londonjo poznatiji kao Timošenko prvog dana suđenja pripadnicima FARK-a.

Sada bivši predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos i FARK potpisali su 2016. istorijski mirovni sporazum koji je doveo do razoružanja i transformacije gerilaca u političku partiju.

Sporazum predviđa i da se priznaju zločini i obeštete žrtve. Zbog toga su predstavnici FARK-a u više navrata, bilo javno ili privatno, iznosili izvinjenja žrtvama svojih oružanih akcija.

Suđenje je počelo za više od 30 bivših vođa FARK-a, među kojima su Londonjo, Pablo Katatumbo i Karlos Losada.

Prema mirovnom sporazumu, oni koji priznaju zločine i plate odštetu dobiće uslovne kazne. 

Londonjo je posle rasfomiranja gerliske organizacije i u skladu sa sporazumom osnovao stranku Zajedničke alternativne revolucionarne snage koja takođe ima skraćenicu FARK.

Tokom višedecenijskog sukoba, u Kolumbiji je poginulo 260.000 ljudi, oko 60.000 je nestalo a više od sedam miliona napustilo je svoje domove.

FARK je marksističko-lenjinistička organizacija koja je vodila oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964. godine, a glavni ciljevi su bili joj veća prava seljaka i borba protiv imperijalizma.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side