11.10.2017 Jerusalim

Bivši premijer Izraela upozorava protiv poništenja sporazuma s Iranom

Bivši premijer Izraela upozorava protiv poništenja sporazuma s Iranom Foto: pixabay
Bivši premijer Izraela Ehud Barak upozorio je SAD da se ne povuku iz međunarodnog sporazuma o ograničenju nuklearnog programa Irana.

Barak, koji je takođe bio ministar odbrane Izraela, ocenio je da bi poništenje sporazuma ne samo išlo na ruku Teherana, već bi takođe nanelo štetu kredibilitetu Vašingtona u očima Severne Koreje.

U intervjuu za "Njujork tajms" Barak je objasnio da bi, s obzirom da se Teheran pridržava svog dela sporazuma, Trampovo odustajanje "dalo Irancima pretekst za obnovu nastojanja da se naoružaju nuklearnim oružjem".

Severna Koreja će s druge strane reći "da nema smisla pregovarati s Amerikancima ako se unilateralno povlače iz potpisanog sporazuma posle relativno kratkog vremena", dodao je Barak.

On nije prvi istaknuti izraelski glas protivljenja poništenju nuklearnog sporazuma. Izraelske odbrambene snage i izraelske obaveštajne agencije su svesne rizika koji bi nastao ako Tramp odustane od tog dokumenta, navode izraelski mediji.

Bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin, koji sad predvodi Nacionalne bezbednosne studije na Univerzitetu Tel Aviv i u svojim javnim izjavama često odražava raspoloženje generalštaba i obaveštajne zajednice, ocenio je nedavno da sada nije momenat da se poništi nuklearni sporazum.

Više istaknutih kritičara sporazuma iz 2015. godine i šire politike administracije bivšeg predsednika SAD Baraka Obame prema Iranu javno su sada rekli da uprkos protivljenju veruju da bi SAD trebalo da ostanu posvećene sporazumu dok god nema jasnog dokaza da ga je Iran prekršio.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side