Bivši škotski premijer Aleks Salmond oslobođen svih optužbi za seksualne zločine
23.03.2020 Beograd

Bivši škotski premijer Aleks Salmond oslobođen svih optužbi za seksualne zločine

Bivši škotski premijer Aleks Salmond oslobođen svih optužbi za seksualne zločine Foto: AP
Bivši škotski premijer Aleks Salmond oslobođen je danas pred sudom u Edinburgu svih optužbi za seksualne zločine koje je iznelo devet žena.


Porotnici su u petak počeli diskusiju posle 11-dnevnog suđenja i odlučili da Salmond nije kriv po 12 tačaka optužnice, dok je po optužbi za seksualni napad s namerom silovanja oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Salmond (65) je negirao sve optužbe devet žena koje su u vreme kada je on navodno počinio krivična dela radile ili u Vladi Škotske ili pri Škotskoj nacionalnoj partiji (SNP) čiji je on bio lider.

Optužbe koje su te žene iznele odnosile su se na period od juna 2008. do novembra 2014. godine, a bile su različite, od povlačenja državne službenice za kosu do pokušaja silovanja bivše zvaničnice škotske vlade u rezidenciji premijera.

Na čelu SNP, stranke koja zagovara nezavisnost Škotske od Velike Britanije, Salmond je bio 20 godina, a funkciju premijera Škotske obavljao je od maja 2007. do novembra 2014. godine.

Kao premijer je septembra 2014. organizovao referendum o nezavisnosti Škotske na kojem se 55 odsto građana izjasnilo za ostanak, a 45 odsto za napuštanje Velike Britanije. Zbog takvog rezultata ubrzo je podneo ostavku.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side