11.01.2019 Berlin

Bivši istaknuti član AfD-a osniva novu ekstremno desničarsku stranku

Bivši istaknuti član AfD-a osniva novu ekstremno desničarsku stranku Foto: Beta/AP/Jens Meyer
Jedan od bivših istaknutih članova ekstremno desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) Andre Pogenburg osnovao je novu stranku koja kao logo ima simbol austrijskih nacista.


Pogenburg je nemačkoj novinskoj agenciji DPA rekao da veruje da njegov pokret ima šanse da uđe u pokrajinski parlament na izvorima kasnije ove godine.

Pogenburg je predvodio AfD izborima na kojima je ta stranka ostvarila najbolji izborni rezultat i kada je osvojila skoro četvrtinu glasova u Saksoniji-Anhaltu 2016.

On je podneo ostavku kao regionalni lider AfD pošto je rekao da su Turci "jahači kamila" i da su imigranti s dvojnim državljanstvom "banda beskućnika" koja nije poželjna.

U intervjuu za Velt (Die Welt) Pogenburg je rekao da je AfD skrenuo ulevo iz straha da će biti pod prismotrom nemačke obaveštajne službe.

Nova stranka, nazvana Buđenje nemačkih patriota, kao svoj znak imaće cvet plavi različak, preneo je AP.

Taj cvet je u Austriji povezivan s antisemitskim pokretom i korišćen je kao tajni simbol simpatizera nacista pre nego što je nacistička Nemačka anektirala Austriju 1938.

Austrijska Partija slobode povremeno korisiti taj simbol uz insistiranje da nije povezan s nacizmom.

Buđenje nemačkih patriota je četrvrta partija nastala iz AfD od njegovog osnivanja 2013.

Osnivač AfD-a Bernd Luke je podneo ostavku 2015. pošto je izgubio bitku za prevlast u partiji. Njegovi Liberalno-konzervativni reformatori imaju jedno mestu u evropskom parlamentu koje drži on sam.

Druga osnivačica AfD-a Frauke Petri je napustila stranku posle saveznih izbora u septembru 2017. Ona sada predvodi Plavu partiju koja ima dva mesta u Bundestagu.

Iste godine je Bernhard Vilt, lider AfD-a u pokrajini Maklenburg-Zapadna Pomeranija, podneo ostavku i organizovao grupu Građani za Maklenburg-Zapadna Pomeranija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side