Bivši gradonačelnik Teherana izbegao smtnu kaznu za ubistvo supruge
14.08.2019 Teheran

Bivši gradonačelnik Teherana izbegao smtnu kaznu za ubistvo supruge

Bivši gradonačelnik Teherana izbegao smtnu kaznu za ubistvo supruge Foto: pixabay
Bivši gradonačelnik Teherana Muhamed Ali Nadžafi osuđen na smrt zbog ubistva svoje supruge, ipak je izbegao smrtnu kaznu posle poteza porodice njegove žene, saopštili su danas izvori bliski tom slučaju.

Nadžafi (67) je 30. jula osuđen na smrtnu kaznu jer je iz vatrenog oružja krajem maja u Teheranu ubio svoju drugu suprugu Mitru Ostad, 30 godina mlađu.

U Iranu porodice žrtava mogu da traže smrtnu kaznu u skladu sa zakonom "kesas" (zakon odmazde), što je učinila porodica ubijene supruge.

Međutim, brat pokojnice, danas je saopštio da je njegova porodica odlučila da povuče tu meru kako bi Nadžafi bio pomilovan.

Bivši gradonačelnik Teherana će ipak ostati u zatvoru jer je osuđen na dve godine zatvora zbog nezakonitog posedovanja vatrenog oružja. Za sada se još ne zna da li će smrtna kazna biti preinačena u doživotni zatvor.

Njegov drugi brak sa mnogo mlađom ženom izazvao je skandal u iranskom društvu jer se oženio drugi put bez razvoda sa prvom suprugom što je po iranskom zakonu dozvoljeno. Međutim u Iranu poligamija nije dobro viđena iako Nadžafi tada nije prekršio zakon.

Nadžafi je poznati matematičar i univerzitetski profesor, koji je bio ekonomski savetnik predsednika Irana Hasana Rohanija i kasnije ministar prosvete.

Izabran je za gradonačelnik Teherana u avgustu 2017. ali je podneo ostavku u aprilu 2018. nakon što su ga konzervativci kritikovali zbog prisustva na plesnoj predstavi učenica jedne škole.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side