Bivši šef Audija optužen zbog skandala sa dizelom
31.07.2019 Frankfurt

Bivši šef Audija optužen zbog skandala sa dizelom

Bivši šef Audija optužen zbog skandala sa dizelom Foto: Wikipedia
Nemačko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg šefa Audija, Folksvagenovog luksuznog odeljka, zbog prevara u vezi sa softverima dizel automobila koji su prikazivali lažne podatke na testovima emisije štetnih gasova.

Tužioci u Minhenu optužili su Ruperta Štadlera i još tri osobe čija imena nisu objavljena. Te tri osobe optužene su da su za Audi, Folksvagen i Poršeove modele razvili motore sa softverima koji su na emisionim kontrolama ispuštali manje štetnih gasova, nego u stvarnoj vožnji.

Štadler je optužen da je znao za manipulaciju sa automobilima i pored toga nastavio da prodaje te modele.

Nemačko tužilaštvo u maju je novčano kaznilo kompaniju Robert Boš koja je optužena da je isporučila milione sistema za kontrolu motora koji su instalirani na automobilima različitih proizvođača počevši od 2008. godine.

Prema rečima tužilaca softver tih motora "sadržao je delom zabranjene strategije", što je dovelo do toga da automobili emituju više oksida azota, atmosferskog zagađivača, nego što je dozvoljeno.

Tužioci su tada rekli da veruju da je "inicijativa za integraciju i oblikovanje zabranjenih strategija došla od zaposlenih proizvođača automobila".

Skandal s emisijama štetnih gasova iz dizel motora koštao je Folsksvagen milijarde evra.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side