Bilčik pred posetu Beogradu očekuje da EU pošalje jasan signal da joj je stalo do proširenja
03.02.2020 Bratislava

Bilčik pred posetu Beogradu očekuje da EU pošalje jasan signal da joj je stalo do proširenja

Bilčik pred posetu Beogradu očekuje da EU pošalje jasan signal da joj je stalo do proširenja Foto: Prtscr ytb
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, slovački poslanik Vladimir Bilčik u posetu Beogradu dolazi s uverenjem da EU mora koliko još ove godine da pošalje jasan signal da joj je stalo do proširenja na Srbiju i Zapadni Balkan jer će u suprotnom izgubiti uticaj ne samo u Srbiji i Crnoj Gori već i na celu političku budućnost Zapadnog Balkana.

"Ove godine nas očekuju važni parlamentarni izbori u Srbiji i Crnoj Gori koji će pokazati u kolikoj meri su demokratije na Balkanu u stanju da izađu na kraj sa domaćom političkom krizom kada deo opozicije bojkotuje osnovne institucije parlamentarne demokratije", kazao je Bilčik u intervjuu slovačkom nedeljniku Plus7dni.

Bilčik će 6. i 7. februara zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i poslanicom EP Tanjom Fajon posetiti Srbiju. Kao najveće probleme o kojima će razgovarati u četvrtak u Beogradu, Bilčik je naveo korupciju, pravosuđe i slobodu medija.

"Naši partneri moraju da poboljšaju praktične mere u borbi sa korupcijom, da povećaju poverenje građana u pravosuđe i da garantuju slobodu medija i fer demokratsku utakmicu", rekao je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je podsetio da uz sve to moraju da se rešavaju zamrznuti konflikti u regionu, posebno dijalog Beograda i Prištine o budućnosti Kosova.

"Upravo zato je važno da iz Brisela i zemalja članica pošaljemo ove godine nedvosmisleni signal da nam je stalo do proširenja. U suprotnom Evropska unija može da izgubi uticaj ne samo na reforme u Srbiji i Crnoj Gori, već i na ukupnu političku budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Bilčik.

Slovački evroposlanik rekao je da je posebno važno da ima predstavu šta bi trebalo Srbija da uradi i da to prenese zvaničnicima u Beogradu.

"Srbija misli da je na čelu grupe koja je na putu u EU ali iako je to formalno istina i jesu na čelu zajedno sa Crnom Gorom istovremeno cela grupa stoji", rekao je Bilčik.

Medijaciju u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji Bilčik je ocenio kao vrlo zahtevne razgovore koji iziskuju veliku dozu strpljenja i diplomatije a objasnio je da je cilj EP da obnovi funkcionisanje demokratskog procesa u Srbiji.

"U decembru 2019. smo uspeli da posredujemo u političkom dogovoru da se izmene zakoni što bi trebalo da vodi ka slobodnijoj i više fer predizbornoj kampanji", rekao je Bilčik.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side