Bil Gejts optimista u vezi sa suzbijanjem koronavirusa
11.07.2020 Ženeva

Bil Gejts optimista u vezi sa suzbijanjem koronavirusa

Bil Gejts optimista u vezi sa suzbijanjem koronavirusa Foto: Beta / AP
Američki filantrop i milijarder Bil Gejts rekao je danas da je "optimista u vezi sa suzbijanjem bolesti KOVID-19", i pozvao je da se lekovi i vakcina - kada je bude, rasporede onima kojima su najviše potrebni, a ne onima koji nude najviše novca.

"Ako pustimo da lekovi i vakcine idu onima koji nude najviše, umesto onih kojima su najviše potrebni, pandemija će biti dugotrajnija, nepravednija i ubitačnija" - rekao je osnivač Majkrosofta u video-poruci na virtuelnoj međunarodnoj konferenciji o KOVIDU-19.

Rekao je da su "potrebni lideri koji će donositi čvrste odluke o raspodeli (lekova i vakcine) zasnovane na ravnopravnosti, a ne samo na faktorima vezanim za tržište".

Gejts je rekao da je pandemija prekinula lance snabdevanja lekovima, što je rizik za mnoge ljude uu svetu, ne samo u siromašnoj podsaharskoj Africi.

"Ali sam optimista. Mi ćemo pobediti KOVID-19 i nastavićemo da ostvarujemo napredak protiv side i drugih zdravstvenih kriza", rekao je Gejts.

On smatra da naučnici ostvaruju veliki napredak, da investicije idu za antiviralne lekove, da se ostvaruje veliki napredak i u razvoju vakcine, a razlog za njegov optimizam je i solidarnost na svetskom nivou.

"Svetska saradnja i rešenost da se nađu sredstva i isporuče tamo gde su najpotrebnija su presudni", rekao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side