BiH: U okoloni Sarajeva i Zenice ne postoje regrutni centri za obuku islamista
24.11.2016 Sarajevo

BiH: U okoloni Sarajeva i Zenice ne postoje regrutni centri za obuku islamista

BiH: U okoloni Sarajeva i Zenice ne postoje regrutni centri za obuku islamista Foto: Beta, AP
Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da bezbednosne institucije nemaju informaciju da u okolini Sarajeva i Zenice postoje regrutni centri za odlazak na strana ratišta, niti je u proteklih pola godine registrovan odlazak nekog od državljana BiH.

"Mi nemamo informaciju da postoje regrutni centri, ni u Sarajevu ni u Zenici. Da postoje, mi bismo ih, da kažem vojnički, napali", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu posle godišnje pregledne konferencije "Aktuelno stanje u sektoru odbrane i bezbednosti".

On je kazao da BiH ima problem radikalizma, nasilnog ekstremizma, selefizma i osoba koje zagovaraju nasilni ekstremizam i trerorističke akte i vrbuju ljude da idu u terorističke organizacije.

Govoreći o paradžematima - verskim objetktima van kontrole Islamske zajednice u BiH - ministar bezbednosti je kazao da je u rešavanje ovog pitanja uključen i određen broj institucija van bezbednosnog sektora.

"Inspekcije su donele određen broj rešenja o zatvaranju tih prostora u kojima su delovali parareligijski odbori, te odlučile da će jedan broj njih biti procesuiran u krivično-procesnom smislu", rekao je Mektić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić rekao je da bi policijske agencije u BiH odmah reagovale kada bi postojale informacije o postojanju regrutnih centara za obuku državljana BiH na strana ratišta.

"Ako pogledate šta je BiH uradila kada je reč o prepoznavanju problema odlaska ljudi na strana ratišta, te donoseći nove odredbe Krivičnog zakona u vezi sa odlaskom, finansiranjem, podržavanjem i vrbovanjem, kao i Strategiju za borbu proti terorizma, može se reći da smo na dobrom putu da ovoj pošasti stanemo u kraj", naveo je Vilić.

On je potvrdio da u prvih šest meseci ove godine nije zabeležen nijedan slučaj odlaska državljana BiH na strana ratišta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side