17.02.2017 | 18:21h ► 18:43h Sarajevo

BiH pokreće zahtev za reviziju presude protiv Srbije

BiH pokreće zahtev za reviziju presude protiv Srbije Foto: pixabay
Na savetovanju, koje je održano danas u Sarajevu pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakir Izetbegovića, odlučeno je da će Bosna i Hercegovina da podnese zahtev Mejdunarodnom sudu pravde za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocide.

Izetbegović je posle sastanka rekao novinarima da je godinama "sklapan mozaik za podnošenje zahteva za reviziju, a da je ključni kamenčić u tom mozaiku suđenje bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću".

Bošnjački član Predsedništva BiH je tako odgovorio na pitanje novinara o tome zbog čega se čekalo deset godina i tek pred kraj roke se odlučilo o pokretanju zahteva za reviziju presude.

On je kazao da je odluka o pokretanju revizije presude doneta jednoglasno i da će sledeće sedmice agent BiH Sakib Softić Međunarodnom sudu pravde u Hagu dostaviti zahtev za reviziju.

Izetbegović tvrdi da Softić ima legitimitet, odnosno da ga je "država za to ovlastila", dodavši da su ga pravni eksperti ubedili da postoje čvrsti argumenti za pokretanje revizije postupka protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu.

"To su novi argumenti, koji su dolazili kroz vreme, a krunski argument je svedočenje Ratku Mladiću", kazao je on.

Bošnjački član Predsedništva nije želeo da precizira o kojim novim argumentima je reč, dodavši da će oni biti poznati kada se pokrene postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Zanima nas proces pomirenja zasnovan na istini", istakao je Izetbegović.

Po njegovim rečima, pokretanje zahteva za reviziju presude će izazvati političku krizu u BiH, ali "ne onakvu kakvom nam se preti".

"Teške krize, pobune, dešavaju se kada države narodu pokušavaju oduzeti neko vitalno pravo. Oni koji nas plaše krizama, pokušavaju nam oduzeti pravo koje nam pripada, a to je pravo na traganje za istinom. Revizija presude nosi evidentan rizik, ali odustajanje od pokušaja da se ustanovi istina, i da se trguje s genocidom, nanela bi štetu žrtvama i narodu koji predstavljamo", ocenio je Izetbegović.

On je rekao da se pozivu da učestvuju današnjem skupu nisu odazvali srpski i hrvatski članovi Predsedništva - Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Izetbegović je kazao da će prisustvovati sednici Predsedništva BiH, ako je predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić sazove povodom pokretanja revizije tužbe.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović rekao je da je na današnjem savetovanju bilo više od 50 učesnika i da je odluka o podnošenju zahteva za reviziju presude bila jednoglasna.

On je naveo da su učesnici podržali stav agenta Softića da su se stekli uslovi za reviziju presude, čiji je smisao "utvrđivanju istine o odgovornosti režima Slobodana Miloševića u sudski dokazanom zločinu genocida nad Bošnjacima".

"Revizija je izraz obaveze prema žrtvama genocida", kazao je Muratović.

Zvaničnici Republike Srpske smatraju bi podnošenje zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, bilo neustano, jer o tome ne postoji odluka institucija BiH, pre svega tročlanog Predsedništva BIH.

Srbi smatraju da agent BiH pred MSP Sakib Softić nema legitimitet, odnosno saglasnost sva tri člana Predsedništva da bi zastupao BiH pred tim sudom.

MSP je 2007. godine doneo presudu kojom je Srbiju oslobodio optužbe za genocid u Srebrenici.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw