18.02.2019 Berlin

Berlin smatra da je izuzetno teško trenutno vraćanje evropskih džihadista iz Sirije

Berlin smatra da je izuzetno teško trenutno vraćanje evropskih džihadista iz Sirije Foto: Beta / AP
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas ocenio je danas kao "izuzetno teško" trenutno vraćanje evropskih džihadista iz Sirije, kao što je to zatražio američki predsednik Donald Tramp.

"Vraćanje bi jedino bilo moguće ako možemo da garantujemo da će te osobe biti odmah odvedene na sud ili u pritvor", rekao je Mas za nemačku televiziju ARD.

Prema njegovim rečima, za vraćanje džihadista su neophodni dodatni podaci pravosudnih organa, što za sada nije slučaj. "Berlin će se konsultovati s Parizom i Londonom o toj proceduri", rekao je Mas.

To pitanje će danas biti na dnevnom redu sastanka šefova diplomatija Evropske unije koji će razgovarati o situaciji u Siriji, Ukrajini i Venecueli.

Tramp je juče pozvao Evropljane da vrate svoje državljane, koji su se u Siriji pridružili Islamskoj državi.

Procenjuje se da će Islamska država uskoro biti u potpunosti poražena u Siriji, ali se još ne zna mnogo toga o sudbini stranih džihadista koje su uhvatili i zatvorili pripadnici arapsko-kurdske koalicije koja se na terenu bori protiv ekstremista.

U kampovima te koalicije se nalaze Francuzi, Nemci, Irci, Italijani, Englezi i Kanađani. Muškarci su odvedeni u zatvore, dok su žene i deca u kampovima za raseljena lica.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side