22.06.2018 | 13:32h ► 17:36h Berlin

Berlin: Ne treba očekivati evropsko rešenje za migrante na samitu EU

Berlin: Ne treba očekivati evropsko rešenje za migrante na samitu EU Foto: Beta / AP
Ne treba očekivati evropsko "rešenje" za migrante na samitu Evropske unije (EU) 28. i 29. juna, izjavila je danas portparolka nemačke vlade Ulrike Demer.

"Neće biti nikakvog zajedničkog rešenja problema migracija na samitu EU krajem sledeće sedmice", rekla je portparolka na brifingu za novinare.

Ona je istakla potrebu za postizanje "bilateralnih i multilateralnih sporazuma" na posebnom mini samitu posvećenom ovom pitanju u nedelju u Briselu.

Za nedelju je najavljen sastanak zvaničnika desetak zemalja EU o migraciji, uoči priprema za samit lidera 28. i 29. juna.

Kako navodi AFP, od pitanja migracija u velikoj meri zavisi i politička budućnost nemačke kancelarke Angele Merkel, koja zbog svoje migrantske politike, koja se ocenjuje kao blaga, nailazi i na sve veće otpore u vladajućoj koaliciji. 

 

Salvini: Pod pretnjom opstanak Evropske unije

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini ocenio je u intervjuu za nemački nedeljnik Špigl da je sam opstanak Evropske unije (EU) doveden u pitanje naredne godine u trenutku kada se zemlje EU ne slažu o rešavanju prijema migranata.

"Naredne godine će se odlučiti da li će ujedinjena Evropa nastaviti da postoji ili ne", rekao je Salvini za sutrašnji broj Špigla.

Naredne godine bi trebalo da se vode pregovori o evropskom budžetu i zakazani su izbori za Evropski parlament, a "to će odrediti da li sve ovo ima smisla", dodao je Salvini, koji je lider ekstremno desničarske stranke Liga.

Italija, koja od dolaska na vlasti koalicije koju čine populisti i ekstremna desnica, na meti je kritika zbog pitanja prijema izbeglica.

Italijanske vlasti žele drugačiju preraspodelu migranata u EU, jer su do sada migranti najviše dolazili u Italiju, dok je Salvini rekao da vlasti više ne žele da primaju nove brodove s migrantima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side