Beloruske vlasti suspendovale rad nezavisnog informativnog sajta
29.09.2020 Minsk

Beloruske vlasti suspendovale rad nezavisnog informativnog sajta

Beloruske vlasti suspendovale rad nezavisnog informativnog sajta Foto: Beta / AP
Beloruske vlasti danas su na tri meseca suspendovale rad nezavisnog informativnog sajta Tut.by, koji aktivno pokriva protestni pokret protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Belorusko Ministarstvo informisanja navelo je da je rad sajta suspendovan od 1. oktobra do 30. decembra.

Taj privremeni prekid rada sajta donet je u okviru sudske procedure koju je pokrenulo to ministarstvo zbog "informacija čije je emitovanje zabranjeno".

Belorusiju potresaju protesti od početka avgusta posle ponovnog izbora Lukašenka, koji vlada zemljom od 1994. godine. Glavne opozicione ličnosti i novinari su uhapšeni ili primorani na egzil.

Sajt Tut.by, osnovan 2000. godine glavna je nezavisna medijska organizacija u Belorusiji koja je ranije bila predmet pritisaka vlasti. Sajt prenosi proteste, emituje video snimke i fotografije okupljanja opozicije i žrtava represije.

Tut.by je saopštio danas da od 1. oktobra gubi status medija koji mu omogućava da legalno prenosi informacije iz konfliktnih i rizičnih zona tokom velikih protesta i drugih važnih društvenih dešavanja u Belorusiji. Dodaje se da će nastaviti rad kao običan internet sajt.

Zbog nedostatka akreditacija, mnogi mediji bliski opoziciji u Belorusiji rade ilegalno. Nekim dopisnicima zapadnih medija ukinute su akreditacije od počekta protesta.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja je otišla u Litvaniju, odmah je reagovala i osudila tu meru "protiv prava na istinu".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side