Beloruska opozicija sastavlja listu policajaca koji su umešani u nasilje
17.09.2020 Minsk

Beloruska opozicija sastavlja listu policajaca koji su umešani u nasilje

Beloruska opozicija sastavlja listu policajaca koji su umešani u nasilje Foto: Beta/AP/TUT.by
Glavna opoziciona kandidatkinja na osporenim predsedničkim izborima u Belorusiji, Svetlana Tihanovska, izjavila je danas da aktivisti sastavljaju listu policajaca koji su, kako tvrde, umešani u nasilje nad demonstrantima posle izbora 9. avgusta.

Prvih dana protesta policija se masovno obračunavala s demonstrantima, uhapsila više od 7.000 ljudi i pretukla stotine, a potom promenila taktiku prešavši na hapšenje vođa i proterivanje istaknutih opozicionara.

Na izborima je po šesti put pobedio Aleksandar Lukašenko, a opozicija tvrdi da je namestio rezultat. Njegova glavna protivnica bila je Tihanovska, bivša nastavnica engleskog bez političkog iskustva.

"Dobili smo imena onih koji su tukli i mučili ljude", rekla je ona danas i ukazala da će na spisku biti i zvaničnika koji su "učestvovali u nezakonitoj represiji".

Grupe za ljudska prava sarađuju sa opozicionim aktivistima da bi identifikovali policajce i zvaničnike, rekla je Tihanovska i dodala da će taj spisak biti prosleđen Sjedinjenim Državama, Evropskoi uniji i Rusiji.

Tihanovska koja se pod pritiskom beloruskih vlasti posle izbora sklonila u Litvaniji, rekla je da će spisak nositi ime Aleksandera Tarajkovskog, demonstranta koji je poginuo u Minsku dan posle izbora. Ulica u kojoj je poginuo, pretvorila se u mesto hodočašća, gde hiljade ljudi, uključujući evropske ambasadore, polažu cveće.

Sjedinjene Države i Evropska unija su predsedničke izbore u Belorusiji ocenile kao neslobodne i nepoštene i pozvale Lukašenka da pregovara s opozicijom, što je on odbio.

Dok Vašington i Brisel razmatraju sankcije protiv beloruskih zvaničnika zbog navodnog nameštanja izbora i nasilnog odgovora na proteste, Rusija, glavni Lukašenkov saveznik i sponzor, pružila mu je čvrstu podršku i ove nedelje mu najavila novi kredit od 1,5 milijarde dolara.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side