Belgijsko tužilaštvo traži doživotni zatvor za bivšeg zvaničnika Ruande
13.12.2019 Brisel

Belgijsko tužilaštvo traži doživotni zatvor za bivšeg zvaničnika Ruande

Belgijsko tužilaštvo traži doživotni zatvor za bivšeg zvaničnika Ruande Foto: Pixabay
Belgijsko savezno tužilaštvo zatražilo je danas osudu nekadašnjeg visokog zvaničnika Ruande zbog "zločina genocida" 1994. godine, što bi bila prva osuda tog tipa u Belgiji.

Fabijanu Nereceu, 71-ogodišnjem Hutuu uhapšenom u Francuskoj 2011, preti kazna doživotnog zatvora. Nerece poriče učešće u genocidu.

Tužilac Arno Ultremon je odbacio odbranu optuženog Nerecea koji se predstavio kao prijatelj naroda Tutsi i naveo da je nekolicinu zaštitio od ekstremnih Hutua.

"Fabijan Nerece nije bio dobar čovek, u šta pokušava da nas uveri (...) I njega je pokretala genocidna namera. Da, Nerece je efektivno odgovoran za zločin genocida, u Kigaliju i Matabi", naveo je Ultremon. Mataba je mesto na severu Ruande iz kog potiče optuženi.

Nerece se brani sa slobode, a na teret mu se stavlja 13 ubistava i tri pokušaja ubistva u Ruandi, između aprila i jula 1994.

Dva od tih ubistava su počinjena u ruralnim područjima na severu zemlje, pre svega u Matabi, gde je Nerece, inženjer agronomije, osnovao školu. Ona mu je služila kao paravan za naoružavanje paravojnih formacija zaduženih za lov na Tutsije i umerene Hutue.

Nekoliko nedelja ranije, prema optužnici, Nerece je u Kigaliju s grupom naoružanih ljudi sprečio grupu komšija Tutsija da se sakriju. Tada je ubijeno 11 osoba.

Taj događaj se desio 9. aprila 1994, tri dana nakon pogibije u atentatu predsednika Ruande, Hutua Žuvenala Habjarimane. Obaranje Habjarimaninog aviona se smatra okidačem za genocid u kom je nastradalo najmanje 800.000 ljudi, pre svega Tutsija.

Suđenje Nereceu je peto koje se od 2001. odvija u Belgiji u vezi s dešavanjima u Ruandi, ali je i prvo u kom se optuženom na teret ne stavljaju samo "ratni zločini" već i genocid.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side