15.05.2018 | 17:02h ► 17:50h Brisel

Belgija pozvala na razgovor izraelsku ambasadorku

Belgija pozvala na razgovor izraelsku ambasadorku Foto: Beta, AP
Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Renders pozvao je danas na razgovor izraelsku ambasadorku nakon izjave da su svi Palestinci ubijeni u jučerašnjem nasilju u Gazi "teroristi".

Premijer Belgije Šarl Mišel rekao je da je bio "šokiran" intervjuom u kom ambasadorka Simona Frankel kaže da su ubijeni u jučerašnjim sukobima "teroristi, 55 terorista".

Renders je rekao da se "očigledno ne može prihvatiti komentar u kom se kaže da su svi ubijeni i ranjeni teroristi". Takođe, kao neprikladna je ocenjena i ambasadorkina izjava da su izraelski vojnici morali da deluju pre nego što je njihovoj strani došlo do žrtava.

"Tu su bile dve izjave koje ne mogu da prihvatim, a jedna je o proporcionalnoj upotrebi sile jer nisu mogli da čekaju na izraelske žrtve. Nije bilo nijedne", rekao je Renders.

 

RSF pozvala međunarodni sud da istraži zločine nad palestinskim novinarima

Organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) pozvala je danas Međunarodni krivični sud (MKS) da istraži "ratne zločine" izraelske vojske protiv palestinskih novinara, saopštila je danas ta međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu.

RSF pominje da je izraelska vojska direknim snajperskim napadom gađala 20 palestinskih novinara na teritoriji Gaze tokom protesta započetih 30. marta, u kojima je juče ubijeno skoro 60 Palestinaca.

"Obraćajući se Međunarodnom krivičnom sudu, RSF poziva izraelske vlasti da strogo poštuju međunarodno pravo", izjavio je generalni sekretar te organizacije za zaštitu novinara Kristof Deloar.

RSF se pozvala na član 15 Statuta Međunarodnog krivičnog suda, koji predviđa da tužilac tog suda može da otvori istragu na sopstvenu inicijativu posle izveštaja da postoji mogućnost počinjenih zločina u nadležnost MKS-a.

Prema navodima RSF-a, nekoliko novinara je gađano dok su izveštavali o protestu u pojasu Gaze, među kojia su palestinski kamerman Omar Hamdam, ranjen u nogu, i Vael Daduh, palestinski dopisnik Al Džazira, ranjen u ruku.

RSF je dodala da je od početka palestinskih protesta 30. marta, ranjeno 20 novinara, među kojima su neki imali jasne oznake da su novinari.

"Izraelske vlasti nisu smele da ignorišu prisustvo novinara, pored civila i demonstranata. Vlasti nisu ispunile osnovni zadatak da gađenjem stvarnom municijom jasno razlikuju te osobe koje su zaštićene", dodao je Deloar i dodao da namerno i ponovljeno kršenje međunarodnog humanitarnog prava predstavlja ratni zločin.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side