25.03.2019 Vašington

Bela kuća: Tramp ne vidi problem u objavljivanju celog izveštaja Mulera

Bela kuća: Tramp ne vidi problem u objavljivanju celog izveštaja Mulera Foto: Beta / AP
Američki predsednik Donald Tramp ne vidi "nikakav problem" da se objavi kompletan izveštaj specijalnog tužioca Roberta Mulera o ruskoj istrazi, saopštila je danas Bela kuća.

"Verujem da predsednik ne vidi nikakav problem. Srećan je što sve o tom pitanju može da bude objavljeno u javnosti, jer tačno zna šta se desilo i šta se nije desilo. Iskreno, cela Amerika to sada zna", rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders u izjavi za američku televizijsku mrežu En Bi Si (NBC).

Američki ministar pravde Bil Bar juče je objavio rezime izveštaja Mulera, na četiri strane, u kojem se ne navodi da nema dokaza o vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije pred američke predsedničke izbore krajem 2016. godine. Međutim, izveštaj u celini ostaje poverljiv, javila je agencija Frans pres.

Lideri opozicione Demokratske stranke u Kongresu zatražili su objavljivanje celog izveštaja jer smatraju da ministar odbrane nije "neutralni posmatrač"

Demokrate su ukazale da Muler, prema Barovom rezimeu, nije dao konačan zaključak o pitanju da li je Tramp prekršio zakon.

Bar je rekao da se u izveštaju ne pominje nijedan prekršaj koji bi doveo do nekog sudskog postupka.

Tramp je sinoć u prvoj reakciji posle Barove izjave rekao da je oslobođen svih optužbi i da je "sramota" šta je morao da trpi tokom istrage o utvrđivanju povezanosti između njegovog izbornog štaba i Rusije.

Američki specijalni tužilac Robert Muler zaključio je posle dvogodišnje istrage da ne postoje dokazi o dogovoru ili koordinaciji između izbornog štaba Donalda Trampa i Rusije za vreme kampanje pred predsedničke izbore održane krajem 2016. godine-

"Istraga specijalnog tužioca nija utvrdila da je Trampov izborni tim bio povezan u dogovoranju ili koordinisanju sa Rusijom u cilju uticaja te zemlje na američke predsedničke izbore", naveo je američki ministar pravde Bil Bar u pismu upućenom Kongresu.

Muler je pre tri dana predao Baru konačni izveštaj o 22-mesečnoj istrazi koja je bacila senku na Trampov mandat i rezultirala podizanjem optužnica protiv 34 osobe, od kojih je šest bilo deo Trampovog izbornog štaba, javila je agencija AP.

Okončanje Mulerove istrage bez podizanja dodatnih optužnica dobrodošla je vest za neke u Trampovom okruženju koji su strahovali da bi novom rundom optužnica moglo da bude obuhvaćeno još predsednikovih saradnika, uključujući članove njegove porodice.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side