17.02.2017 Banjaluka

Bećirović pisao Dačiću: Nemate prava da osporavate reviziju tužbe BiH protiv Srbije

Bećirović pisao Dačiću: Nemate prava da osporavate reviziju tužbe BiH protiv Srbije Foto: prtscr ytb
Poslanik parlamenta BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću, navodeći da Srbija nema nikakvo pravo da osporava BiH pravo da pokrene reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije za genocid.

"Krajnje je vreme da prekinete neprimerenu, bezobzirnu i zlonamernu kampanju protiv države BiH. Portparoli politike i režima Slobodana Miloševića su poslednji na planeti koji mogu i imaju pravo bilo šta prigovaraju državi BiH", navodi se u pismu.

Bećirović je naveo da Srbija "još nije utvrdila punu istinu i odgovornost o zločinačkoj jedinici MUP-a Srbije 'škorpionima', koja je brutalno ubijala i snimala ubistva na teritoriji BiH.

"Niste utvrdili ni odgovornost drugih vojnih i policijskih jedinica iz Srbije koje su sejale smrt i pustoš tokom agresije na državu BiH", navodi se u pismu.

Bećirović u otvorenom pismu Dačiću navodi da Srbija "nije izvukla ni pouku iz činjenice da je presudom najvišeg suda UN označena kao jedina država u Evropi koja je prekršila, po tri osnova odgovornosti, Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida".

"Zato vas želim pitati Dačiću, otkud vam bilo kakvo pravo da se sa takvim teškim hipotekama petljate u unutrašnja pitanja suverene i nezavisne države BiH", napisao je Bećirović.

On navodi da su na pokretanju postupka revizije presude pred Sudom u Hagu najviše radili zvaničnici Srbije i pojašnjava zašto tako misli.

Bećirović je naveo da Srbija nije poštovala "celinu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, da je kontinuirano potkopavala državne organe i institucije BiH, te drsko negirala presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine".

Osim toga, Bećirović ocenjuje da je Srbija "nastavila politiku poricanja i negiranja dokazanog genocida, da je odbila da u Skupštini deklaracijom prizna počinjeni genocid, te da je legalizovala zločinački četnički pokret koji je počinio zločine i genocide".

"Javno ste osporavali i negirali konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, otvoreno ste podržavali i ohrabrivali antibosanskohercegovačke i ratnohuškačke izjave i postupke pojedinih političara u bosanskohercegovačkom entitetu RS, i niste poštovali načelo suverene jednakosti država članica Ujedinjenih nacija", navodi se u pismu.

Bećirović je naveo da je u Skupštini Srbije usvojena "Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i Srba u regionu", u kojoj je zacrtano, "kao u najgorim vremenima Slobodana Miloševića”, ponovo neovlašćeno mešanje u unutrašnje odnose suverene države BiH".

On Srbiju optužuje i da u zvaničnim aktima Skupštine Srbije negirali konačnu arbitražnu presudu u vezi sa statusom Brčko Distrikta BiH, kao i da je kao najveći spoljnopolitički uspeh države u 2015. godini proglasila zaustavljanje usvajanja Rezolucije o genocidu u Savetu bezbednosti UN, čime je "još jednom pokazala da ne poštujete žrtve genocida".

"I dalje krijete istinu o tome šta je 14. jula 1995. godine Ratko Mladić radio u Beogradu, koga je i o čemu izveštavao i kakve je instrukcije iz Beograda dobijao. I dalje krijete arhive i zapisnike Vrhovnog saveta odbrane Savezne republike Jugoslavije", stoji u pismu.

Bećirović navodi da po naređenju učesnika tih sednica, sa 17 sednica nije bilo stenografskih zapisa, od kojih je devet održano, pre i posle srebreničkog genocida.

"Zašto, napokon, ne kažete istinu ko je redigovao zapisnike sa sedinica", naveo je Bećirović u pismu srpskom šefu diplomatije i ocenio da bi bilo dobro da Srbija "zakopa osvajačke snove i hegemonističke politike" i da pomogne ljudima i u Srbiji i u BiH da "prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa za sve ljude bez obzira koje su nacije ili vere".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw