Bauer: U Srebrenici se dogodio masovni zločin
29.06.2015 Beograd

Bauer: U Srebrenici se dogodio masovni zločin

Bauer: U Srebrenici se dogodio masovni zločin Foto: prtscr ytb
Jedan od vodećih stručnjaka za Holokaust i genocid Jehuda Bauer kaže da lično misli da se u Srebrenici dogodio masovni zločin, te da nema mogućnosti da se dokaže da li je bilo namere da Repbulika Srpska uništi muslimane Bošnjake kao etničku grupu.

Ako je, kako kaže, takva namera i postojala, ona nigde nije zapisana u dokumentima.

Uoči obeležavanja 20 godina od zločina u Srebrenici, Bauer je za Politiku rekao da je o tom slučaju slučaju rezoluciju doneo Savet bezbednosti i ona se oslanja na međunarodno pravo, a da on lično ne bi bio na strani onih koji taj masovni zločin definišu kao genocid.

Upitan da komentariše najavljenu rezoluciju Velike Britanije kojom se zabranjuje poricanje genocida u Srebrenici, Bauer kaže da je to logičan zaključak iz odluke da se Srebrenica definiše kao genocid.

"Ako prepoznate nešto kao genocid, onda očigledno, poricanje toga je zločin. Dakle, rezolucija prati logiku međunarodnog prava. Mogu da razumem logiku iza te rečenice, ne moram da se identifikujem s time, ali razumem logiku kojom su se vodili", naveo je Bauer, inače, akademski savetnik Jad Vašema i profesor istorije i studija Holokausta na Avraham Harman institutu.

Možete, kaže, da se raspravljate da li je ubijanje nekoliko hiljada muškaraca i momaka u Srebrenici bila akcija sa namerom da se uništi ljudska grupa delimično, ne u celosti, svakako.

"Međutim, šta je to delimično, to je problematično pitanje. Lično ne bih bio na strani onih koji Srebrenicu definišu kao genocid. Mislim da bih to definisao kao masovno ubistvo, ratni zločin i zločin protiv čovečnosti", rekao je Bauer.

Misli i da nema mogućnosti da se dokaže da li je bilo namere da Republika Srpska uništi muslimane Bošnjake kao etničku grupu.

"Ako je i bilo takve namere, ona zasigurno nigde nije zapisana u dokumentima. Ali, vidite, moja pozicija je pozicija pojedinca, ja nemam uticaja ni na koga ko donosi takve odluke. Treba napomenuti i da Srebrenica nije bila jedino masovno ubistvo u građanskom ratu devedesetih godina na vašim prostorima. Bilo je masovnih ubistava na svim stranama, dakle, ne možete reći da je Srebrenica bilo jedino masovno ubistvo počinjeno tih godina", rekao je Bauer..

A na pitanje da li se mogu porediti Holokaust, Ruanda i Srebrenica, Bauer kaže da se svi genocidi mogu porediti i svi su različiti.

"Genocid ne možete odrediti brojevima. Postoje plemena u Amazoniji u Brazilu koja broje nekoliko stotina ljudi. Ako 200 njih ubiju beli doseljenici, da li je to genocid? U Ruandi je bilo 800.000 žrtava, u Srebrenici do 5.000, ali je taj broj predmet rasprave, u slučaju Holokausta, to je najverovatnije bilo 5,7 miliona ljudi, u Kambodži 1,8 miliona. Brojevi su naravno veoma važni za žrtve i njihove porodice, ali što se tiče definicije, nisu brojevi ono što je bitno, već elementi koji su doveli do genocida", objasnio je.

Holokaust je, tumači on, drugačiji od svih drugih genocida na mnogo načina. "Kao prvo, imate čistu nameru, jasno izrečenu i formulisanu: nacisti su odlučili da ubiju svakog Jevrejina koji postoji na svetu. Sa tim nema poređenja. Takođe, ideologija koja je motivisala Holokaust bila je potpuno nepragmatična ideologija. To nije imalo veze ni sa zemljom, ni sa novcem, ni sa imanjem, to je bila čisto ideološka stvar", kaže Bauer.

Holokaust je, prema njegovim rečima, uporediv sa Ruandom ili bilo kojim drugim genocidom, jer ima elemente koji se mogu uporediti jedni sa drugimam, a reč je pre svega o patnji črtava.

"Ljudska patnja je uvek ista, ne možete da gradirate patnju, da kažete da su Jevreji patili više nego Tutsi ili muslimani Bošnjaci ili Rusi ili bilo ko drugi u situaciji masovnih ubistava. Ljudska patnja je uvek ista", precizian je Baue.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side