10.06.2018 Damask

Bašar al Asad negira da Moskva vuče konce u Siriji

Bašar al Asad negira da Moskva vuče konce u Siriji Foto: prtscr ytb
Sirijski predsednik Bašar al Asad negirao je danas da Moskva vuče konce u njegovoj zemlji navodeći naprotiv da njegova vlada deluje nezavisno od svojih ruskih i iranskih saveznika.


"Imamo dobre odnose s Rusijom već šest decenija, gotovo sedam. Oni nisu nikad tokom naših odnosa pokušali da nam diktiraju šta da radimo, čak i kada je bilo razlika u mišljenju", rekao je sirijski predsednik u intervjuu za britanski dnevnik "Mejl on Sandej" (Mail on Sunday).

Bašar al Asad, koji je izbubio velike delove zemlje u sukobu s pobunjenicima, preokrenuo je situaciju zahvaljujući intervenciji Rusije 2015. godine. Zahvaljujući udarima ruskih aviona i vojnim savetnicima koje je Rusija poslala, snage verne Asadu uspele su da preuzmu kontrolu nad više od 50 odsto teritorije.

Njegove snage takođe su dobile podršku Irana, konkretno preko vojnih savetnika.

Asad je rekao da je bilo neslaganja s Rusijom i Iranom.

"To je prirodno, ali na kraju, jedine odluke o tome šta treba da se dešava u Siriji, sirijske su odluke", rekao je sirijski predsednik.

On je pohvalio Rusiju, a osudio "kolonijalnu" intervenciju zapadnih sila u Siriji, posebno SAD, koje predvode međunarodnu koaliciju koja se bori protiv ekstremista Islamske države.

Asad je rekao da je Sirija prestala da razmenjuje obaveštajne podatke s evropskim zemljama.

"Žele da razmenjuju informacije dok njihove vlade politički deluju protiv naše. Mi smo rekli 'kad promenite stav, mi ćemo biti spremni' da ponovo uspostavimo saradnju u toj oblasti", rekao je Asad.

On je dodao da za sada ne postoji nikakva saradnja s evropskim obaveštajnim agencijama.

U ratu u Siriji koji je izbio u martu 2011. posle represije sirijskih vlasti nad demonstrantima koji su tražili demokratske reforme, poginulo je 350.000 ljudi, dok su milioni raseljeni.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side