Bartlet: EU mašina za proizvodnju nejednakosti
01.10.2015 Beograd

Bartlet: EU mašina za proizvodnju nejednakosti

Bartlet: EU mašina za proizvodnju nejednakosti Foto: Tanjug/Zoran Zestić
Evropska unija je mašina za povećanje nejednakosti, smatra saradnik Evropskog instituta i Londonske škole ekonomije i političkih nauka Vilijam Bartlet, navodeći da je sve veća razlika između zemlja na severu i jugu Unije.


"EU nije sredstvo za porast jednakosti. Naprotiv, to je mašina za povećanje nejednakosti", rekao je Bartlet Tanjug na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Prema njegovim rečima, poslednje statatistike o siromaštvu i socijalnoj isključenosti pokazuju dramatičnu nejednakost između članica EU, što se posebno vidi u razlici između severnih i južnih država.

"Severne zemlje su dobrostojeće, dok su južne sve siromašnije", rekao je Bartlet i naglasio da se te razlike sve više produbljuju.

On je kazao da vodeće zemlje EU beleže prosperitet koji zavisi od toga da li zemlje na obodu kupuju njihovu robu i usluge dok, kako je naglasio, zemlje na obodu EU beleže deficite platnog bilansa.

Govoreći o zoni evra, Bartlet je naveo primer Španije i Irske gde je, nakon stupanja u monetarnu uniju, došlo do procvata tržista nekretnina.

Kada su članice monetarne unije prešle na jedinstvenu valutu i kamate na stambene kredite su usklađene na nivou Unije, te su kamate bile niže nego što se očekivalo, naveo je on.

"Onda je došlo do porasta kreditnih aktivnosti, veća potražnja uslovila je porast cena", rekao je on.

Kasnije, podsetio je Bartlet, Španija je upala u krizu, a primera radi, u Irskoj je došlo do kolapsa bankarskog sistema…

Bartlet smatra da je to pokazalo da je evrozona neodrživ ekonomski ugovor, a kao primer navodi Veliku Britaniju koja nije prešla na evro, a uspela je da se oporavi od krize.

"Imamo sopstvenu nezavisnu valutu, koja kontroliše kamatne stope na odgovarajućem nivou i može da proizvede novac ukoliko želi", istakao je on, dodajući da je to lekcija za zemlje u jugoistočnoj Evropi koje imaju nezavisnu valutu.

"Iako mozda ne cenite, to je veoma važan instrument. Veoma je važno da imate svoju valutu da biste kontrolisali sopstvenu sudbinu", poručio je Bartlet i dodao da ne zna šta će se desiti kad te zemlje uđu u evrozonu.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side