Barnije: Pristup tržištu proporcionalan obavezama Londona
30.10.2019 Pariz

Barnije: Pristup tržištu proporcionalan obavezama Londona

Barnije: Pristup tržištu proporcionalan obavezama Londona Foto: Beta/AP/Francisco Seco
Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije upozorio je danas da će pristup Velike Britanije jedinstvenom tržištu EU posle Bregzita "biti proporcionalan preuzetim obavezama u pogledu zajedničkih pravila igre".

 

"Sporazum o kom smo spremni da razgovaramo znači da nema carina, nema kvota, i nema dampinga. Pristup našim tržištima će stoga biti proporcionalan preuzetim obavezama u pogledu pravila igre. A Velika Britanije će morati da poštuje pravila igre", rekao je Barnije u intervjuu za francuski Figaro.

Prema njegovim rečima, sporazum EU i Velike Britanije "ne može biti isti kao sporazumi s trećim zemljama", poput Kanade ili Japana, zbog "nezapamćene bliskosti" i "ekonomske međuzavisnosti" Eu i Londona.

"Pitanje je sledeće: Da li Velika Britanija želi ili ne želi da se udalji od našeg uređenog modela čijoj izgradnji je doprinosila tokom 45 godina?", naveo je Barnije i dodao da je britanska vlada "potvrdila da ne želi da ide unazad u pogledu socijalnih i ekoloških prava".

Barnije je izjavio da je poštovanje pravila i u britanskom interesu i upozorio da bi sporazum o slobodnoj trgovini, da bi bio ratifikovan u parlamentima svih 27 članica EU, morao biti "operativan i uravnotežen". "Ako ga odbije bilo koji parlament, vraćamo se na početnu tačku", naveo je evropski diplomata.

On je rekao i da ne može da kaže koliko bi mogli trajati pregovori o budućim odnosima, nakon što Velika Britanija napusti EU. Za novi datum Bregzita je određen 31. januar naredne godine.

Sporazum o istupanju koji je premijer Boris Džonson postigao s Briselom predviđa prelazni period do 31. decembra 2020. tokom kog bi Velika Britanija nastavila d ase pridržava evropskih propisa i uživa koristi od njih. London će za to vreme plaćati svoje finansijske doprinose ali neće imati mesta u institucijama EU niti učestvovati u donošenju odluka.

Prelazni period treba da spreči nagli razlaz i da vremena za pregovore o budućim odnosima. Trnazicija bi mogla biti produžena samo jednom, isključivo konsenzusom i ne dalje od kraja 2022. godine.

"Odredićemo prioritete u tim pregovorima, pre svega trgovinu i pitanja unutrašnje i spoljne bezbednosti. Tranzicioni period bi mogao biti produžen za najviše dve godine. Ako se to desi, pregovaraćemo o proporcionalnom učešću Velike Britanije u jedinstvenom tržištu", naveo je Barnije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side