12.10.2017 | 13:14h ► 13:35h London

Barnije: Nema većeg napretka u pregovorima o Bregzitu

Barnije: Nema većeg napretka u pregovorima o Bregzitu Foto: pixabay
Pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije rekao je danas da u poslednjoj rundi pregovora nisu ostvareni veći koraci u pregovorima s Velikom Britanijom.

Britanski pregovarač Dejvid Dejvis je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao lidere EU da "naprave korak napred" i pređu na pitanje trgovine, ali je Barnije rekao da će preneti zvaničicima u Briselu da nije bilo dovoljnog napretka da se pregovori prošire na trgovinu.

Barnije je rekao da i pored neuspeha da se u ovonedeljnoj, petoj rundi pregovora postigne napredak, i dalje postoji odlučnost da se postigne sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.

"Ove nedelje smo radili u konstruktivnom duh, razjasnili smo neke tačke, ali nije bilo većih koraka napred", rekao je Barnije.

Lideri EU se sastaju u Briselu sledeće nedelje, a Velika Britanija se nadala da bi mogli odobriti proširivanje pregovora na pitanja važna za London, kao što je trgovinski aranžman posle Bregzita. EU navodi da se pregovori mogu proširiti tek kada se postigne dogovor o finansijskim obavezama Velike Britanije, pravima građana EU posle izlaska Velike Britanije i statusu granice Irske i Severne Irske koja je deo Velike Britanije.

Barnije je rekao da su povodom finansijskih obaveza Londona pregovori u mrtvoj tački. On je rekao da je "važna" najava britanske premijerke Tereze Mej da će London poštovati svoje finansijske obaveze koje je prihvatio kao deo EU, ali i dodao da ove nedelje nije razgovarano o tome, pošto Velika Britanija još nije spremna da kaže koliko namerava da plati.

"Ograničili smo se na tehničke razgovore - korisne razgovore, ali tehničke", rekao je Barnije.

Dejvis i Barnije su rekli da je ostvaren izvestan napredak u pravima građana i dodao da je "prelomni napredak na dohvat ruke u naredna dva meseca".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side