18.05.2017 Brisel

Barnije ne očekuje početak pregovora o Bregzitu pre sredine juna

Barnije ne očekuje početak pregovora o Bregzitu pre sredine juna Foto: Pixabay - Ilustracija
Pregovori o Bregzitu neće početi pre sredine juna, ocenio je glavni EU pregovarač Mišel Barnije i izrazio nadu da će politička klima u Velikoj Britaniji biti naklonjenija postizanju sporazuma s Unijom posle parlamentarnih izbora, proizilazi iz dokumenta Evropske komisije u koji je agencija Frans pres imala uvid.

EU treba 22. maja da finalizuju svoje pripreme za pregovore s Londonom, ali budući da su u Britaniji raspisani izbori za 8. jun, pregovori neće zapravo početi pre sredine juna, navodi se u zapisniku sa sastanka evropskih zvaničnika održanom početekom maja.

Barnije, koji će voditi pregovore u ime evropske dvadesetsedmorice, izrazio je nadu da će unutrašnja politička klima u Velikoj Britaniji biti povoljnija za postizanje sporazuma posle izbora, pokazuje taj dokument u kojem se ocenjuje da se u predizbornoj atmosferi u Velikoj Britaniji zauzima tvrđi stav prema Briselu.

Barnije je rekao nešto što nije iznenađenje, navodi Frans pres, a to je da će finansijski sporazum, oko toga koliko London treba da plati na osnovu finansijskih obaveza preuzetih u okviru EU, "sigurno biti jedno od najtežih pitanja tokom pregovore".

On je ocenio da ako se ne postigne nikakav dogovor o tom pitanju postaje stvaran rizik da se neće doći do krajnjeg sporazuma EU i Velike Britanije.

Dogovor o jasnoj metodologiji za izračunavanje te sume, koja se s evropske strane procenjuje na oko 60 milijardi evra, treba da se postigne u prvoj fazi pregovora. U prvoj fazi takođe dve strane treba da se dogovore o tome šta će posle Bregzita biti s Evropljanima koji žive u Velikoj Britaniji i o pitanju granice s Irskom, jedinom zemljom EU koja ima kopnenu granicu s Britanijom.

Prema Briselu, neophodno je da se postigne sporazum o ta tri pitanja pre nego što može da se krene u "drugu fazu" pregovora, koja će se odnositi na okvir budućih odnosa između Britanije i EU.

Barnije je tokom tog sastanka dao neke okvirne datume - sporazum o prvoj fazi između oktobra i decembra 2017, zatim pokretanje druge faze između decembra 2017. i proleća 2018, zatim "finalizacija" sporazuma o izlasku oko oktobra 2018.

Tako bi ostalo šest meseci, do marta 2019, da se završi proces ratifikacije sporazuma o razlazu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw