07.11.2018 Helsinki

Barnije: Još dosta posla do sporazuma s Londonom o Bregzitu

Barnije: Još dosta posla do sporazuma s Londonom o Bregzitu Foto: Beta, AP
Evropski pregovorač za Bregzit Mišel Barnije ocenio je danas da nije postignut dovoljan napredak u pregovorima s Velikom Britanijom o njenom istupanju iz članstva u Evropskoj uniji.

"Jasno je da neophodno još posla u pregovorima o Bregzitu", naveo je Barnije na Tviteru iz Helsinkija gde je na kongresu Evropske narodne stranke, čiji je potpredsednik.

Bilo je napretka s Londonom o izbegavanju uvođenja granice sa Irskom, ali to nije dovoljno da bi se opravdalo održavanje specijalnog samita EU o Bregzitu u novembru, saopštili su ranije danas u Briselu izvori bliski pregovorima s Londonom.

Isti izvori su naveli da postoji određeni napredak u rešavanju pitanja granice s Irskom "ali to nije dovoljno za sazivanje specijalnog samita u novembru", kako se to ranije pominjalo.

"Ukoliko dođe do iznenadnog prodora narednih dana, onda je potrebno do dve nedelje za pripremu specijalnog samita", rekli su evropski izvori koji su podsetili da je naredni samit EU tradicionalno krajem godine, a ove godine je zakazan 13. i 14. decembra.

Prethodno je danas objavljeno da su britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk razgovarali telefonom, pošto su se pojavile naznake proboja ka napretku u pregovorima o Bregzitu.

Tusk je na Tvitertu naveo da su "razmotrili napredak u pregovorima o Bregzitu i da razgovaraju o tome kako napred".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side