02.07.2018 Prag

Babiš tvrdi da Češka neće primati ni ljude koji dokazano beže pred ratom

Babiš tvrdi da Češka neće primati ni ljude koji dokazano beže pred ratom Foto: Beta, AP
Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da Češka neće primati iz budućih evropskih centara dobrovoljno ni izbeglice koje imaju pravo na azil jer beže od rata.

"Sigurno nećemo primati izbeglice, ne vidim za to razlog. Ja nikakve izbeglice nisam video. Kada bi bežali od rata, onda im treba pomoći, ali ti su ljudi platili nadu u lepši život. Ako lete avionom u Tripoli da bi posle platili krijumčarima put brodom, to nije normalno i potrebno je da se pošalje jasan signal", kazao je Babiš o prošlonedeljnom samitu EU češkom listu Mlada fronta Dnes.

Premijer Babiš ponovio je da bi Evropska unija na Sredozemnom moru trebalo da preuzme australijski model, a brodovima s migrantima i izbeglicama ni ne dozvoli da isplove iz afričkih priobalnih voda.

"Apsurd je kada Sredozemnim morem plove brodovi i govore: mi smo tu, svi na palubu. Krijumčarski čamci ne treba ni da isplove. Mi treba da pomognemo ljudima u njihovim zemljama, bilateralno da pregovaramo, recimo, s Nigerom", kazao je Babiš češkom listu.

Na svom profilu na Fejsbuku Babiš je danas priznao da je bio šokiran što nemačka kancelarka pominje i Češku među zemljama spremnim da prime iz Nemačke izbeglice koje nisu u Nemačkoj kao u prvoj zemlji EU zatražile azil.

"Drago mi je što je nemačka kancelarka Angela Merkel priznala da s premijerima Višegradske grupe nije dogovorila ništa o tome da se vrate migranti u zemlje EU u kojim su registrovani. Ne znam zašto je to pisala, malo me je to šokiralo, unutrašnje-politička borba valjda, ali opet se pokazala snaga V4", napisao je Babiš.

Da ni Poljska nema nikakav dogovor ni načelni o prihvatanju migranata iz Nemačke potvrdio je danas i šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič.

"Ta vest nije bila istinita... U poslednje vreme nije potpisan nikakav sporazum s Nemačkom, a i sama Angela Merkel je demantovala. Znam za političke probleme koje ima Angela Merkel. Vidi se da odluke donete pre tri godine sada ostavljaju negativne posledice u raspoloženju društva", kazao je Čaputovič za državni Poljski radio.

Šef poljske diplomatije istakao je da Poljska od početka nije pristajala na to da prima migrante a da sada EU na neki način potvrđuje da je taj stav bio ispravan.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side