Azerbejdžan i Jermenija odbacili predlog za mirovne pregovore
30.09.2020 | 08:32h ► 11:02h Jerevan

Azerbejdžan i Jermenija odbacili predlog za mirovne pregovore

Azerbejdžan i Jermenija odbacili predlog za mirovne pregovore Foto: Beta/AP/Sipan Gyulumyan
Lideri Azerbejdžana i Jermenije odbacili su predlog za mirovne pregovore, optužujući jedni druge za ometanje pregovora oko teritorije Nagorno-Karabah.

 


Sukobi u tom regionu eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povređeno više desetina ljudi.

Jermenija je saopštila da je jedan od njenih ratnih aviona u najnovijem incidentu oborio borbeni avion azerbejdžanskog saveznika, Turske kada je poginuo pilot.

I Turska i Azerbejdžan su to negirali.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike.

U nedelju je zvanični Baku saopštio da je Jermenija granatirala položaje azerbejdžanske vojske, a Jerevan je pak tvrdio da su azerbejdžanske oružane snage pokrenule ofanzivu prema Nagorno-Karabahu, granatirajući okolna naselja.

Obe strane prijavile su žrtve, uključujući i civile. I Jermenija i Azerbejdžan proglasili su ratno stanje i vojnu mobilizaciju.

Sukob u Nagorno-Karabahu počeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je upotrebu sile i pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da hitno zaustave borbe i nastave razgovore bez preduslova.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je u intervjuu za rusku televiziju Rusija 1 da je Baku posvećen pregovorima o rezoluciji, ali da Jermenija opstruira proces.

"Jermenski premijer javno izjavljuje da je Karabah (deo) Jermenije, tačka. U ovom slučaju, o kakvom pregovaračkom procesu možemo da razgovaramo?", rekao je on.

Premijer Jermenije Nikola Pašinjan je rekao za istu televiziju da je "veoma teško pričati o pregovorima kada su u toku određene vojne operacije".

Rekao je da ne postoji vojno rešenje za sukob i pozvao na kompromis.

Međutim, dodao je da Azerbejdžan prvo mora "odmah da okonča agresiju na Nagorno-Karabah i Jermeniju".

"Svi ovo doživljavamo kao egzistencijalnu prijetnju našoj naciji, doživljavamo kao rat koji je objavljen jermenskom narodu, a naš narod je sada jednostavno primoran da koristi pravo za samoodbranu", rekao je premijer.

 

Jermenija nije spremna na pregovore sa Bakuom pod okriljem Rusije

Jermenski premijer Nikola Pašinijan ocenio je danas preuranjenom ideju o pregovorima sa Azerbejdžanom, pod okriljem Rusije, četvrtog dana krvavih sukoba u Nagorno-Karabahu.

"Neprimereno je govoriti o samitu Jermenije, Azerbejdžana i Rusije kada su u toku intenzivne borbe", rekao je Pašinijan ruskim medijima, a prenosi agencija Interfaks, dodajući da su "za pregovore potrebni odgovarajuća atmosfera i uslovi".

On je ocenio i da Jermenija i Karabah nisu hteli da reše konflikt "na štetu svojih nacionalnih interesa i svoje bezbednosti".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side