22.03.2018 Nju Delhi

Avion iz Indije prvi put doleteo u Izrael preko Saudijske Arabije

Avion iz Indije prvi put doleteo u Izrael preko Saudijske Arabije Foto: Wikipedia
Avion Boing kompanije Er Indija sleteo je večeras u Tel Aviv, nakon što je iz Nju Delhija na putu za Izrael prvi put preleteo kroz vazdušni prostor iz Saudijske Arabije.

"To je istorijski trenutak.Ovo je prvi put da postoji zvanična veza između države Izrael i Saudijske Arabije", izjavio je izraelski ministar transporta Jisrael Kac na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva nakon sletanja aviona.

Izrael nema diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, a prelet preko te zemlje umnogome smanjuje vreme leta između jevrejske države i Indije. Očekuje se da će od sada avioni tom putanjom iz Nju Delhija u Tel Aviv leteti tri puta nedeljno, javljaju izraelski mediji.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da novu rutu smatra važnom. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je o tome sa svojim kolegom indijskim premijerom Naredrom Modijem kada su se satali u julu u Izraelu i potom u januaru u Indiji.

Ministarstvo je takođe navelo da će cena karata biti manja i da će se podstaći investicije i turizam iz Indije u Izrael. Izraelska avio kompanija El AL leti četiri puta nedeljno u Mumbaji, a let traje sedam sati jer avioni lete ka jugu prema Etiopiji i onda na istok ka Indiji da izbegnu saudijski vazdušni prostor.

EL Al je zatražio od UN da se taj let preusmeri i da ta kompanija takođe leti kroz saudijski vazdušni prostor, jer Izrael smatra današnji prelet indijskog aviona znakom poboljšanja odnosa s kraljevinom.

Njime je okončana decenijska saudijska zabrana upotrebe njenog vazdušnog prostora za komercijalne letove u i iz Izraela. Prelet je odobren u vreme kada Netanjahu opisuje odnose s arapskim svetom bolje nego ikad zbog zajedničke brige povodom Irana, navodi Frans pres.

Izrael nema odnose ni sa drugim arapskim zemljama. Mirovne sporazume sklopio je samo s Egiptom i Jordanom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side